"Publiken väljer oss – för vi bjuder alltid på show"

Biljettsajten kraschade, klacken tvingades flytta för att läktaren inte mäktade med alla dansande fans och lagets spelstil får publiken att inte vilja gå hem. Luleå Basket har blivit en maktfaktor – både på dam- och herrsidan.

Krigare. Allis Nyström, 22, har blivit en publikfavorit i Luleå Basket med sitt tuffa spel och sin krigarinstinkt.

Krigare. Allis Nyström, 22, har blivit en publikfavorit i Luleå Basket med sitt tuffa spel och sin krigarinstinkt.

Foto: Mimmi Åkerlund

Basket2016-07-01 06:00

I slutet på 90-talet och början av 2000-talet dominerade Plannja Basket. Klubben vann sju SM-guld och Luleå kokade av framgång.

Nu är det Luleå Basket som har tagit över tronen.

I våras lyfte laget bucklan för tredje året i rad inför fullsatta läktare med sjungande fans.

Inför den femte och avgörande finalmatchen mot rivalen Udominate kraschade biljettsajten och på morgonen ringlade köerna långa i Luleå Energi Arena i jakten på biljetter.

Allmänhetens intresse för laget är skyhögt och så har det sett ut de senaste åren.

– Luleå är en basketstad och många är intresserade, men många som inte alls är det har hört om att det är så roligt att se damerna att de kommer för underhållningen och stämningen. De kommer på en match och blir helt fast, säger Vråkenfostrade forwarden Allis Nyström som varit med hela vägen.

Klubben har en tydlig filosofi som går ut på att bjuda publiken på något extra. De värvar spelare som både på och utanför planen bjuder på sig själva. Det ska vara roligt att se Luleå Basket och det har laget levt upp till. Den gångna säsongen var artisten belgiskan Julie Vanloo. Guarden var ingen stor försvarsspelare – men sköt trepoängare som fick taket att lyfta och bjöd på passningar man inte trodde fanns. Samtidigt bjuder Nyström på tuffhet, Anna Barthold på glädjevrål som ger tinnitus och Sofie Hendrickx på blockar som vänder matcher.

– Vi spelar med mycket fart och det är fritt. Man kan bryta mönstret och göra något annorlunda. Det är alltid oväntat att se oss för man vet aldrig vad som kommer att hända. Vi bjuder alltid på show, säger 22-åriga Nyström.

De senaste åren har laget fått en klack bestående av universitetsstudenter. Inför den gångna säsongen tvingades de att flytta från kortsidan till långsidan sedan det upptäckts att deras dansande fått den läktaren att börja vika sig.

– De hade hoppat för mycket så att läktaren inte skulle hålla en säsong till, säger Nyström med ett stort leende.

Hon fortsätter:

– Det spelar ingen roll var i arenan de är – de hörs och syns ändå. Det är så häftigt och betyder mycket oss. Vi hoppas det kommer en klack nästa säsong också.

De övriga lagen i serien har inte något liknande stöd, inte herrlagen heller. Två av de tre senaste säsongerna har Luleå Basket högst publiksnitt – både i dam- och herrligan. Säsongen 2014-2015 snittade laget 1701 åskådare per match, i fjol 1598.

– De tycker att vi spelar mer underhållande än herrarna och det är väl så det är, säger Nyström och fortsätter:

– Jag tycker att det är jättekul att det är så stort intresse för damerna i hela länet. Det är bara att kolla på Luleå Hockey/MSSK som lockade tusentals under deras finalserie. Det är bra och kul att damerna lyfts fram. Under de fem åren jag har spelat med Luleå Basket har det tagits ett jättestort kliv framåt.

Är det mer jämställt nu?

– Vi är en bra bit på vägen, men det är mycket som saknas. Vi tar stora kliv och det är viktiga. Vi har inte samma förutsättningar som herrarna, men vi fortsätter att kämpa för det.

Samtidigt har många andra klubbar inte kommit lika långt som Luleå Basket.

– Man önskar att det var så här för alla klubbar, inte bara här. Man märker en tydlig skillnad när man till exempel åker ner till Stockholm och spelar. Då är det 40 personer på läktaren och de flesta hejar på oss. Det är inte samma förutsättningar. Att få spela basket här är en ynnest.

Framgångarna har inte kommit gratis. Det sportsliga handlar om blod, svett och tårar och när det gäller intresset runt laget har spelarna själv en stor del i det.

– Klubben jobbar hårt med att marknadsföra oss och visar vad vi gör. Vi är ute i skolorna och pratar. Vi har ett projekt som heter Unga tjejers framtidstro där vi åker och träffar barn. När man varit där en timme vill de direkt börja spela basket och komma och kolla på matcherna. Att visa upp sig är viktigt och vi jobbar hårt för att publiken ska komma till arenan. Det är en lång väg och inget som händer över en natt.

Till hösten börjar resan mot ett nytt guld. David Visscher har tagit över som tränare efter Jens Tillman – men målsättningen är den samma.

– Vi går helt klart för ett fjärde, något annat finns inte. Och vi kommer fortsätta att bjuda på show, säger Nyström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!