I höst måste lagen i basketligorna och basketettan, damer och herrar, ha minst hälften svenska spelare i sina laguppställningar. Man räknas som "hemmafostrad" om man är svensk medborgare eller utländsk medborgare som varit registrerad i svensk förening under minst tre år då spelaren varit mellan 13 och 21 år.
Anledningen bakom förändringen är att landslagen ska bli bättre.
– Ett av svensk baskets uttalade mål är att stärka våra landslag, och då ser vi denna förändring som ett viktigt steg i utvecklingen, säger Mats Carlson, ordförande i tävlingsutskottet, i ett pressmeddelande.
Men BC Luleås tränare Peter Öqvist tror inte att det kommer innebära ett starkare landslag.
– Det kommer inte innebär några skillnader förutom en till amerikan. Man kan debattera om det leder till ett bättre landslag, men jag tror att en stark inhemsk liga leder till det. För att få en stark inhemsk liga behöver man starka spelare och det får man dels genom att utveckla egna spelare och dels genom att rekrytera till landet. Jag tror inte vi ser några fler svenska spelare med den här regeln, jag tror det kommer vara status quo, säger Öqvist.
Däremot tror Öqvist att en den andra nya regeln kommer göra skillnad. Utöver svenskkvoten får lagen ha max tre spelare från länder utanför EU och EES. Det finns ingen begränsning för spelare som kommer från EU/EES. I de nuvarande reglerna finns det bara en begränsning för spelare från icke EU/EES-land, två spelare per lag.
– Det öppnar upp för en tredje amerikan i laget och det gör att det kanske blir enklare att värva. Det får man se när man kollar på marknaden, men den skillnaden ger utrymme till en valmöjlighet att välja globalt. Det är en ganska trevlig förändring, säger Peter Öqvist som har två amerikaner i laget, totalt fyra importer.
– I dag har vi fyra klubbar som spelar internationellt, som möter lag med andra förutsättningar. Det här ger svenska klubbar möjlighet att konkurrera på mer lika villkor, säger Mats Carlson, ordförande i tävlingsutskottet, till TT.