Salmela hade Hesiod till start i ett försök till Sweden Cup, även kallat "Lilla Elitloppet". Men någon finalplats blev det inte.

Hesiod och Ulf Ohlsson hamnade i tredje invändigt och när favoriten Cyber Lane efter en öppning på 1.08/400 meter fick bluffa bort en stor del av loppet i spets var Salmelas häst chanslös på finalplats.

– Det blev helt fel kört. De körde andra femhundringen på 1.17-18 och då var loppet över. Hesiod behöver jämnt hårt tempo för att komma till sin rätt. Ulf tyckte att hästen kändes jättefin och det kommer fler lopp, sade Petri Salmela.

I övrigt noterades heller inga större framgångar för hästar med Norrbottenskoppling under lördagens tävlingar. Bäst lycka hade Bodenägda Rudisha som i ett av ramloppen slutade trea.

Salmela hade dock framgångar under fredagen, då hans Lady Zappa skrällde i ett stolopp inom V65-spelet till över 40 gånger pengarna. Carisma Sisu var heroisk trea i samma lopp. Och i ett ramlopp blev fina treåringsstoet Caladriel Sisu tvåa.

Helgens stora nummer är dock förstås Elitloppet på söndagen, där Makethemark har dragit innerspår i ett av försöken. Salmela har bara positiva signaler från den senaste veckans förberedelser. Under torsdagen lät han Makethemark löpa fem varv bakom Solvallas startbil för att bli trygg med vingen efter en incident tidigare i vår, och på fredagen fick stjärntravaren lugna intervaller i ett sista finslipande jobb.

– Allt har känts helt normalt och jag kunde inte vara mer nöjd, säger Salmela.

Innerspåret kan dock bli en fälla om loppet blir kört på liknande sätt som Hesiods lopp.

– Makethemark får inte tappa för mycket första biten. Och sedan hoppas vi på full fart hela vägen och en finalplats i första hand. Vi gör inga ändringar i utrustningen.