I Sverige insjuknar ungefär ett barn om dagen i någon form av cancer. Av de drabbade överlever 80 procent – en siffra som alla vill ska bli till 100.

För att det ska bli möjligt hjälper BC Luleå med samarbetspartners till och skänker en kvarts miljon kronor till Barncancerfonden i samband med lördagens match mot tabelltvåan Jämtland.

– Det är helt galet vad föreningen har jobbat för att lyckas åstadkomma det här. Man blir varm i själen av att få vara en del av det, säger tränaren Peter Öqvist.

– Det är kanon att vi kan vara med och bidra. Allt man kan göra är bra och gör skillnad, säger guarden Adam Rönnqvist.

Samtidigt bjuder klubben på gratis inträde.

– Vi hoppas att det kommer mycket folk och att det blir fullsatt. Vi var ringrostiga mot Borås men jag skyller på att alla hade ätit för mycket julmat under uppehållet. Nu är vi redo och taggade att bjuda på en bra match, säger Rönnqvist.

– Jag hoppas publiken hittar hit innan det är dags för nyårsfirandet, säger Öqvist.

I segern mot Borås (69–62) saknades Tom Lindén på grund av sjukdom, men mot Jämtland har Peter Öqvist full trupp.

– Tom har kommit ut från toan och är redo, så det känns bra, säger han.

Öqvist tycker att laget gjorde en okej insats defensivt mot Borås – men han vill se ett snabbare anfallsspel nu.

Men gästande Jämtland har tre duktiga amerikaner som kan förstöra publikfesten. Det handlar om Preston Purifoy, William Paul och Brandon Taylor. Taylor är nyligen tillbaka från skada och en spelare Luleå måste se upp med.

– Han gjorde comeback mot Umeå senast och gjorde en fantastisk match så det gäller att vi gör en riktigt bra insats defensivt för att vinna, säger Öqvist.