Hockeyn småkokar i Kiruna igen efter AIF:s återtåg som lett till division II och ett DM i Kalix i höstas där laget var på vippen att nå final mot Luleå HF!

Detta sedan bland annat Kiruna IF besegrades, vilket varit stort samtalsämne sedan dess. KIF:arna skyller på handicapsystemet som gav AIF tre måls försprång. AIF:arna kontrar med att KIF:arna är dåliga förlorare.

Som ett eko från äldre tiders rivalitet mellan IFK och AIF. Och en hockeytokig gruvmetropol.

Artikelbild

| KLACK-TACK. Oskar Fredriksson tackar Snoddas Army för stödet i seriepremiären.

På läktarna återfanns också många bekanta. I AIF-klacken, Snoddas Army, sågs legendariske hejaklacksledaren Conny Ceder.

Gamle hockeykämpen Torsten Flygare, 73, hade också tagit sig till ”Isladan”. Han la av som aktiv för 50 år sedan och ingick en tid i målfarligaste trion i dåvarande division II. Parhästarna var nämligen Tord Lundström och Mike Mazur.

– Tänk om dom även räknat assist på den tiden. Då hade vi legat ännu högre upp i poängligan, säger Torsten Flygare och fortsätter:

– Det var en rolig tid och visst blev jag glad när AIF kom tillbaka. Och det är en jäkla fart på läktaren, konstaterade han.

Artikelbild

| AIF-PRYLAR. Försäljningen av AIF-souvenirer går bättre än på tiotals år.

Vilket även Veikko Tuovinen instämde i:

– Gamla minnen väcks till liv. Det här är första gången jag ser en hel AIF-match sedan återkomsten, men jag följer även Kiruna IF, säger han.

Artikelbild

| MÅLGLÄDJE. AIF jublar vid ett av tio mål mot Brooklyn i den historiska division II-premiären.

Hans ”Laxen” Laaksonen som egentligen är MAIF:are trivdes också:

– Bra att AIF kört igång igen, för lagidrotten är just nu på dekis i stan.

Han har en systerson som spelar i laget och två söner i Kiruna IF ungdom.

– Ungdomarna är väldigt få inom ishockeyn idag. Något behöver göras för att locka fler, säger han.

Matchen då? Ett heltänt AIF visade var skåpet ska stå och då var gästande Brooklyn, trots tapper kamp med bara 13 utespelare, numret för litet.

Oskar Fredriksson blev historisk genom att hänga in AIF:s första mål i denna division II, dessutom i sin första A-lagsseriematch för moderföreningen. Sekunderna efter följde brorsan Joel upp med tvåan.

Innan matchen var över satt ytterligare åtta puckar bakom gästernas målvakter Joel Bäckström och Elias Koutsavaki. Ingen av dem kan lastas för siffrorna.

Oskar krönte dagen med ytterligare tre mål som bevis på att han trivdes.

– Fantastiskt roligt. Men vi kunde gjort en bättre match. Vi gick ner oss i andra perioden, sen rullade det på, säger han.

Han berömde även Snoddas Army för deras röststarka stöd.