"Mental blockering"

Per Gidlund gör sin tredje tränarsäsong i Bodens BK.  Men har aldrig fått en tyngre start.  - Nu är vi där vi är. Det som varit kan vi inte påverka, säger han.

SER FRAMÅT. BBK-tränaren Per Gidlund hade ett möte med tränarkollegorna Lars Svensson och Jonas Larsson tillsammans med spelarna i måndags. Där vädrades åsikterna om den dåliga säsongsinledningen och nu gör laget förändringar inför fortsättningen. Bland annat mer fysträning.

SER FRAMÅT. BBK-tränaren Per Gidlund hade ett möte med tränarkollegorna Lars Svensson och Jonas Larsson tillsammans med spelarna i måndags. Där vädrades åsikterna om den dåliga säsongsinledningen och nu gör laget förändringar inför fortsättningen. Bland annat mer fysträning.

Foto: Jimmy Landström

BODEN2008-05-21 06:00
Inför säsongen 2006 kom Västeråskillen Per Gidlund till Norrbotten för att vara assisterande tränare till Lars "Brolla" Svensson i Bodens BK. Nu gör han sitt andra år som huvudtränare. Och Bodens BK har satsat stenhårt för att ta steget upp i superettan. Men aldrig fått en tyngre start i division I under Gidlunds ledning. I söndags åkte laget på sin andra förlust på hemmaplan efter 1-2 mot moderklubben Västerås SK. - Jag tänkte inget speciellt på att det var VSK vi förlorade mot, bara att vi gjorde en riktigt dålig första halvlek och gav dem två mål, säger Per Gidlund när Norrbottens-Kuriren hälsar på i tränarrummet under Björknäsvallen. För dålig fysik
I måndags samlades ledarna och spelarna i laget för att snacka igenom säsongsstarten. Och den mentala kollapsen. Publiken som besökt Björknäsvallen under säsongsinledningen har hittills fått se ett skådespeleri ovan mark. Något som inte passar dagens BBK. - Vi kommer att tillföra ett par saker i våra träningar och ta bort vissa andra. Som det ser ut nu förlorar vi alldeles för många närkamper eftersom att motståndarna är fysiskt starkare och flyttar undan oss. Det ska vi försöka motverka i våra träningar med högre tempo och intensitet på mindre ytor som gör att det blir fler närkamper. Hur vill ni egentligen spela? - Med ett kortpassningsspel där vi varierar och försöker slå längre då och då för att överraska. Men det har inte fungerat riktigt utan vi har nästan bara slagit långt. Motståndarna vinner alla första- och andrabollar eftersom att de flyttar på oss i närkamperna. Då blir det väldigt jobbigt att spela fotboll, säger Gidlund och fortsätter: - Sedan måste vi ligga närmare motståndarna i vårat zonförsvar och störa dem mer i deras uppbyggnadsfas. Det krävs lite mer aggressivitet av oss. "Spelarna ser farhågor"
Har ni kapacitet för ett kvickt kortpassningsspel? - Det ska vi ha. Både vi ledare och spelarna anser det. Men det finns inga genvägar utan är bara träning som gäller. På försäsongen lyckades vi, men det har inte fungerat i serien. Varför? - Spelarna ser farhågor hela tiden. En till synes enkel passning blir svår. Det handlar om en mental blockering och från sidan kan det se ut som att de inte gör sitt jobb.
Hur ska ni få ett trendbrott?
- Vi provar som sagt att tillägga några saker i träningen. Det är sådant som kom fram under mötet i måndags. Jag gillar att ha högt i tak som tränare där spelarna ska få säga sitt och vi tror på det här. Sedan hoppas vi komma in på Arena Boden från och med nästa vecka. Det tror jag också kan påverka laget positivt. Den ojämna konstgräsplanen på Björknäsvallen gör att de ofta får använda sig av tre-fyra tillslag mot vanligtvis ett-två. Är det någon du tycker har underpresterat? - Det finns alltid spelare som inte varje dag presterar på topp. Ser jag på kroppsspråket att någon inte är som det ska tar jag honom åt sidan och pratar om saken. Fotbollen är bara två timmar per dag av deras 24 timmar och mår de inte bra utanför planen syns det direkt på deras prestation på planen. Har ni harmoni i truppen? - Gruppen är en bra sammansättning av karaktärer. Vi ledare pratar hela tiden om tålamod för spelarna och tydlighet från tränarna. Spelarna ska visa tålamod i sina beslut på planen och vi ledare ska vara tydliga med vad som är okej och inte. Jag gillar inte kvällstidningarnas beskrivningar av grupperingarna inom landslaget. - De flesta fotbollslag har en åldersspann mellan 18-35 år. Det är helt naturligt att de inte har lika intressen och pratar mer med vissa personer. Det existerar nog inget fotbollslag som är en jättefamilj. Tåget lämnar perrongen...
Till sist, en klassiker från i fjol. När går BBK-tåget för att nå superettan? - Hahaha, jag svarar inte på några frågor om tåg, säger Per Gidlund och lämnar tränarrummet för att förbereda laget inför den tuffa bortamatchen mot Vasalund på söndag.

Efter fem omgångar med Per Gidlund

2006: 1 vinst, 3 oavgjorda, 1 förlust: 6 poäng

Slutplacering/poäng: 8/33 Poängsnitt per match: 1,27 2007: 3 vinster, 1 oavgjord, 1 förlust: 10 poäng Slutplacering/poäng: 7/37 Poängsnitt per match: 1,42 2008: 1 vinst, 2 oavgjorda, 2 förluster: 5 poäng. Poängsnitt per match: 1.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om