Bodenboxaren ska fightas om SM-medaljerna

Elias Nasi, I19 IF, är en 16-årig boxningstalang som denna vecka siktar på att ta hem ett SM-guld. "Jag siktar på att vinna", säger han.

Elias Nasi, I 19 IF, är en av länets största boxningstalanger och nu går han för seger i SM.

Elias Nasi, I 19 IF, är en av länets största boxningstalanger och nu går han för seger i SM.

Foto: Privat

Boxning2019-12-04 06:00

På torsdag samlas Sveriges bästa boxare i Köping för att göra upp om SM-medaljerna. En som förväntas vara med och fightas om guldet är 16-årige Elias Nasi som tävlar för I19 IF i Boden. 

Han beskrivs som en teknisk boxare med ett brett register i det taktiska.

Boxningstalangens tränare P-O "Poppen" Persson lyfter fram honom som en av länets mest lovande boxare. 

– Elias är vårt största löfte. Han har satsat hårt och tränat med seniorer i två år så han kommer att ha goda chanser i SM. Han bör vara bland de bästa eller kanske till och med den bästa, säger P-O "Poppen" Persson. 

Han berättar att Elias Nasi ställts mot tufft och meriterat motstånd på vägen till SM. Bland annat genom att boxas i Finland.

– Det är långt mellan klubbarna här uppe i norra Sverige. Han tävlar i Sverige också förstås men i Finland har utbyte med Ryssland så där får han möta riktigt bra motstånd.

Förra året var Nasi med på SM för att se och lära. Den gången tog han sig till kvartsfinal i 60-kilosklassen. Nu har han klivit upp en viktklass och tävlar i 63 kilo.

– Jag siktar på att vinna och har tränat väldigt hårt för det här, ända sedan förra årets SM-tävling. Den gången förlorade jag i kvartsfinalen men då var inte målet att vinna, utan bara att få rutin, säger Elias Nasi och fortsätter:

– Nu har jag mer koll på vad som gäller och kommer vara bättre förberedd. Det är lite annorlunda då det är en väldigt stor tävling med mycket bra motstånd, alla man möter är ju bland de bästa i Sverige.

I höstas gick han dessutom en match mot landslagsboxaren Emanuel Ryttersson från Hallstahammar KF som bland annat har ett EM på sin meritlista. Det blev förlust för Nasi men den matchen gav viktig rutin inför SM.

– Jag förlorade tyvärr matchen men jag var förberedd på att jag skulle göra det då han var en viktklass över mig (66 kilo) och är med i landslaget. Men jag är ändå nöjd med min insats och det var en bra värdemätare.

Under SM kommer han att ställas mot boxare som han aldrig mött tidigare i de första matcherna.

– Jag fokuserar mest på min egen boxning och försöker vara så bra jag kan bli så får det räcka så långt det går.

Vad skulle ett eventuellt SM-guld betyda för dig?

– Det skulle betyda väldigt mycket för mig. Nu är det inte så att jag skulle sluta boxas om jag inte vinner men det skulle vara kul att se att den satsning och tid man lägger ner skulle ge bra resultat.

Tränaren "Poppen" Persson.
Tränaren "Poppen" Persson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!