När BC Luleå säkrade sitt första SM-guld på tio år var forwarden Quinton Upshur en av de absolut största nyckelspelarna.

Det hårda arbetet och starka defensiven var av största vikt för lagets framgångar.

Coachen Peter Öqvist var därför mycket nöjd när 24-åringen meddelade att han stannar i Luleå.

– Hans arbetsinsats sätter standarden hela tiden. Han jobbar kopiöst hårt. Genom hela året har han varit en jätteduktig försvarsspelare på flera olika positioner och han utvecklas stadigt. Det slutspel han gjorde för oss var helt fantastiskt. Det känns skönt att behålla honom och att ha kontinuitet – men också att han kommer bli bättre och bättre och att det finns jättemycket utveckling kvar i honom, säger Peter Öqvist.

Skulle du säga att det är en toppspelare i ligan defensivt?

– Utan tvekan.

Rent av den bästa?

– Svårt att säga när man inte vet vad de andra lagen kommer ha för spelare. Men i topp definitivt. Om han skulle ha fått pris som årets försvarare i fjol hade jag inte blivit förvånad, men det fick han inte.

Sedan tidigare står Anton Saks och Denzel Andersson under kontrakt. Dessutom värvades Anton Kobylak-Berglund från Jämtland under veckan. Även Andreas von Uthmann har ett avtal som sträcker sig över en säsong till, men sportredaktionen har tidigare berättat att klubben och von Uthmann ser över en annan lösning.

I dagarna väntas besked från guarden Brandon Rozzell. Även Yannick Anzuluni har ett kontraktsförslag att ta ställning till. Sedan ska klubben se över den svenska stommen. Och just nu överväger inte BC några fler nyförvärv.

– Man håller sig uppdaterad med vilka spelare som finns därute, men huvudspåret är att jobba vidare med laget från i fjol, säger Peter Öqvist.

Ponera att alla spelare som ni vill behålla väljer att stanna, blir det någon till värvning eller är ni nöjda då?

– I så fall är vi nöjda. Det beror dels på att vi är nöjda med spelarna, men det beror även på budgeten.