Domaren hamnade i fokus när BBK föll

Två straffar, två röda kort och åtta gula kort. Efter 1–2-förlusten riktade Bodenlägret kritik mot domarinsatsen.

Tess Olofsson dömde matchen

Fotboll2019-09-22 19:10

Bodens BK föll på hemmaplan i bottenmötet mot Gefle IF och därmed ser det ännu dystrare ut när man läser division 2-tabellen.

Laget är jumbo med 17 poäng och har sju poäng upp till kvalplats med sex omgångar kvar att spela.

Men efteråt, på tränarnas presskonferens, blev det inte speciellt mycket snack om själva matchen där Gefle klev upp på säkrare mark.

Nej, Bodens BK:s tränare Tomas Eriksson som givetvis var besviken över resultatet, ville helst diskutera domarinsatsen i sexpoängsmatchen.

Han var kritisk till domarteamet med huvuddomare Tess Olofsson i spetsen.

– Ibland, efter 24 omgångar, måste jag få visa lite frustration mot de här som dömer matcherna. Det är så sjukt många beslut som är märkliga, säger Tomas Eriksson.

Det var en hel del situationer i matchen och Olofsson delade exempelvis ut åtta gula samt två röda kort i matchen. Gefle fick fem varningar och övriga förseelser var på BBK-spelare. Utvisningarna gällde Willie Clemons i 80:e minuten och Felix Gustavsson på tilläggstid.

Utöver det fick lagen var sin straff. Gefles Isac Rojas satte 1–0 på sin tre minuter innan halvtid och Jack Green brände Bodens några sekunder innan Bapianga Deogracias Tanda satte matchavgörande 2–0 i anfallet efter.

Tomas Eriksson:

–Det är leva eller dö match för oss och jag tycker det är under all kritik, tyvärr. Jag hade hoppats att de skulle skicka den bästa domaren de har, men de kan de inte ha gjort, säger BBK-tränaren som fick se Sylvester Simba putsa slutresultatet till 1–2 i slutet.

– Jag tror alla (370 åskådare) som var på matchen kan konstatera att domaren hade en stor del. Kanske inte i resultatet, men i alla fall hur det såg ut.

Gefletränaren Marcus Bengtsson om domarinsatsen:

–Jag tycker inte att det var en ful match och inte speciellt grinigt heller. Det är bara sista minuterna som det rinner i väg lite.

Efteråt sökte undertecknad upp domarrummet för att få rättskiparnas syn på matchen och alla händelser. Men huvuddomare Tess Olofsson, som utsetts till årets domare på damsidan 2015 och 2018, förklarade i dörren att teamet avböjde en kommentar.

Geflemittfältaren Sebastian Sandlund, med ett förflutet i IFK Luleå, tyckte att kritiken mot domarna var alldeles för hård.

– Jag kan hålla med om att båda straffarna är hårt dömda. Men jag tycker hon gör en bra match – hon är alltid bra när hon dömer, säger Sandlund som menar att han förstår BBK-lägrets frustration med tanke på tabelläget.

Sandlund hoppas att Bodens BK klarar av att behålla kontraktet och att IFK Luleå säkrar avancemang nästa helg.

– De är i en tuff position. Men för norrbottnisk fotbolls skull hoppas jag. Det hade varit jäkligt fint med norrbottenderbyn nästa år.