"Vi har aldrig trott att Johaug fuskat"

Therese Johaugs advokat Christian B Hjort tycker att skidstjärnan är utan skuld och inte bör straffas alls för dopning.
Det tycker även Johaug, som lägger allt ansvar på läkaren.
– Han sade att det var hans fel, säger hon.

OSLO 20170125
Idag inleds den dömande processen i Norges idrottsförbund där Domsutvalget ska förhöra Therese Johaug och motparten Antidoping Høring i dopingsaken mot Therese Johaug, januar 2017. Therese Johaug og de andre aktørene på plass i lokalene på Ullevaal stadion før høringen i dopingsaken starter onsdag morgen..
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix / TT / kod  20520

OSLO 20170125 Idag inleds den dömande processen i Norges idrottsförbund där Domsutvalget ska förhöra Therese Johaug och motparten Antidoping Høring i dopingsaken mot Therese Johaug, januar 2017. Therese Johaug og de andre aktørene på plass i lokalene på Ullevaal stadion før høringen i dopingsaken starter onsdag morgen.. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix / TT / kod 20520

Foto: Heiko Junge/TT

Dopning2017-01-25 14:02

Vid förhören i Oslo, där Johaugs straff ska bestämmas, säger hon att det positiva dopningstestet gav ett ”känslomässigt kaos, som var det värsta en toppidrottare kan uppleva”.

– Mitt liv är ställt på ända. Jag förlorar möjligheten att matcha mig mot mina landslagskompisar och jag har till viss del förlorat glädjen med att hålla på med skidor, som är det allra viktigaste för mig, säger hon med gråten i halsen.

Hon berättar om hur det gick till när hon brände sina läppar under lägret i Italien, om smärtan och såren och om att läpparna inte läkte. Hon berättar vidare om hur det gick till när landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen köpte och gav henne salvan som innehöll den anabola steroiden clostebol, och att han försäkrade henne om att salvan var godkänd att använda.

– Jag frågade om den var med på dopningslistan, och han sade nej. ”Den här salvan är ren och den kan du lugnt använda”. Jag känner inte att jag har gjort något fel, säger hon.

Hon säger att hon vanligtvis är noga med att kolla upp att ett läkemedel inte är dopningsklassat, men att hon litade på landslagsläkaren och därför inte tittade närmare på salvans förpackning eller bipacksedel.

Vid förhören framkom det att halten av clostebol i hennes dopningsprov var mycket liten, 13 nanogram per milliliter, vilket enligt experter inte kan innebära en prestationshöjande effekt. Antidoping Norges advokat Niels R Kiær säger att 14 månaders avstängning som föreslagits därför är ett lämpligt straff.

Dopning för anabola steroider kan ge upp till fyra års avstängning.

– Fyra år är för dem som fuskar. Vi har aldrig trott att Johaug fuskat för att få en prestationsökande effekt, säger Kiær, som menar att skulden ändå är Johaugs.

– Hennes ansvar är att inte få i sig det här. Det kunde hon lätt ha undvikit genom att kolla.

Tommy Forsgren, bestraffningsexpert i dopningsärenden på Riksidrottsförbundet, säger till TT att dopning av anabola steroider har en nollgräns.

– Fyra år är utgångsläget. Om idrottsutövaren kan visa att intaget inte har skett i avsikt att öka prestationsförmågan så är utgångsläget två år.

Han säger att koncentrationen i Johaugs dopingprov, 13 nanogram per milliliter, inte emotsäger att det handlade om misstagsdopning.

– Men när det gäller anabola steroider kan man inte komma under ett år, det skulle förutsätta att man kan bevisa att någon, när hon i princip sover, smörjde på henne salvan utan hennes vetskap, säger han.

Johaugs advokat Christian B Hjort säger i sitt anförande att det är skillnad på objektivt ansvar och skuld och anser att hon bör frias helt. Han säger att i andra hand bör straffet bör bli väsentligt kortare än tolv månader.

För skidstjärnan skulle det betyda mycket om straffet sänks till tolv månader.

– En enormt stor skillnad. Om det blir 12 månader hinner jag med att förbereda mig inför OS (i Pyeongchang 2018). Om det blir 14 månader så missar jag hela försäsongen liksom den optimala uppladdningen inför OS, säger hon under förhöret. (TT)

Johaug-fallet

4 september: Enligt Therese Johaugs version får hon salvan Trofodermin av landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen för att behandla sina sönderbrända läppar under ett höghöjdsläger i Italien.

16 september: Johaug dopningstestas.

4 oktober: Skidstjärnan informeras av Antidoping Norge att den anabola steroiden clostebol hittats i hennes urinprov.

13 oktober: Dopningsfallet offentliggörs och skakar om hela skidvärlden. Johaug svär sig fri och Bendiksen tar på sig hela skulden och avgår. Dopningsfallet är det andra som drabbar det norska skidlandslaget på några månader. I somras stängdes Martin Johnsrud Sundby av i två månader för att ha missat dispensansökan för astmamedicin.

19 oktober: Johaug stängs av under utredning i två månader av Antidoping Norge.

29 november: Antidoping Norge föreslår att Johaug ska stängas av i 14 månader, räknat från den 18 oktober.

14 december: Besked om att förhören med Johaug och Antidoping Norge ska hållas den 25–26 januari.

16 december: Påtalenemnden i Antidoping Norge förlänger Johaugs avstängning med två månader till den 19 februari 2017.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!