Från början var det meningen att ett av lagen BK Loet (Luleå), Jonsta (Lycksele), BK Ripan (Kiruna) och Team Berget eller Nolia skulle ha en chans att ta en plats i allsvenskan 2018/2019. Nu står det dock klart att det kommer att finnas två platser för de fyra lagen att spela om och orsaken till detta är Bodens BS.

Det Svenska Bowlingförbundet gick ut med att om Bodens BS klarar sig kvar i allsvenskan skulle det finnas två platser att slåss om, men om samma lag tvingas lämna högsta serien skulle det bara vara det bästa laget från serien som får en plats i Nordallsvenskan.

Det som inte förbundet hade funderat på var att om Bodens BS åker ur elitserien innebär det också att Boden BS farmarlag tvingas ned i ettan vilket också skulle lämna en vakant plats.

– Det stämmer givetvis. Det hade vi inte tänkt på, men det blir så att de två bästa lagen från den norra kvalserien spelar i Nordallsvenskan i nästa säsong, säger Peter Lageroos ordförande i seriekommittén.

Kvalspelet inleds med att Team Berget (Malmberget) möter BK Nolia (Örnsköldsvik) om en plats i kvalserien sista helgen i april och sedan väntar en enkelserie mellan alla kvarvarande lagen helgen efter.