Nu är det sex månader sedan det stod klart att Luleå skulle få arrangera kanot-SM för första gången sedan 2013. Under söndagsförmiddagen startade tävlingarna. Första seniormedaljen ramlade in i K2 500 genom duon Alice Sjömark och Elina Lineruth. Efter en stark avslutning på loppet kunde medaljen bärgas och tredjeplatsen förkunnas.

– Det var jättejobbigt, som vanligt. Fast ändå väldigt kul. Vi gjorde som vi ska och vi vet hur vi ska göra. Det känns väldigt bra, säger Lineruth.

– Vi är så himla trygga i det och det brukar vara ett vinnande koncept och vi har alltid en plan som vi vet fungerar, säger lagkamraten Alice Sjömark.

Artikelbild

| Ida Ökvist och Ella Dahlström tog brons på K2 500 meter. De tävlar i klassen D14.

Hur är det att ha publiken i ryggen är man tävlar i Luleå?

– Man är inte van vid att det vrålas så här mycket. Det är skillnad när det är så många Lulebor på plats. De vrålar verkligen högst av alla, säger Elina Lineruth.

Vad tror ni att det betyder för Luleå som kanotstad att få arrangera en sådan här tävling?

– Jag tror att jättebra för sporten i stort att få sprida sig över hela landet och inte bara hålla sig i söder. Att mer folk i Luleå får upp ögonen för kanot tror jag är jätteviktigt, säger Sjömark.

Artikelbild

| Elina Lineruth och Alice Sjömark fixade klubbens första seniormedalj på årets SM.

Även herrarna gick in i tävlingarna idag. Bland annat slutade laget i K4 500 meter med Joel Elenius, Dag Johansson, Erik Strand och Henrik Strand fyra.

– Jag är väldigt nöjd med loppet men det är alltid lite tråkigt med en fjärdeplats när man hoppas på en medalj. Utifrån förutsättningarna gjorde vi ett väldigt bra lopp och vi kom iväg helt okej och körde på med en kontrollerad marschfart genom hela loppet. Vi tappar inte särskilt mycket på slutet, om vi hade kunnat ändra något hade det varit att gå på lite mer i början och spänna bågen lite mer, säger Joel Elenius.

Han poängterar att det inte är en satsning som har återupptagits.

– Jag är här och kör för att det är på hemmaplan. Det är kul att vara här och tävla men framförallt att tävla men ändå inte satsa. Det är lite mer kravlöst. Jag kan köra utan att känna någon press. Jag behöver inte prestera utan jag är här och kör med klubben och hänga med gänget, säger Elenius.

Ella Dahlström och Ida Ökvist fixade Luleåklubbens första medalj under tävlingarna, brons i K2 500 meter. Henrik Strand kunde inkassera två stycken fjärdeplatser under första tävlingsdagen. Den andra kom på 500-metersloppet. Han var blott två tiondelar från bronspengen.