Om man backar bandet till 2007 så var Nina Eriksson en helt vanlig tjej som många andra. Uppvuxen på Virvelvägen i stadsdelen Lombolo fattade hon tidigt tycke för sport i allmänhet och fotboll i synnerhet.

Nu skulle Kirunafestivalen anordnas för sjunde året och genom en slump kom Nina i kontakt med Kiruna Atletklubb. Styrkeklubben hjälpte till att resa staket runt festivalområdet och via en bekant som var medlem i klubben följde Nina med för att hjälpa till.

Om det var arbetsinsatsen som var orsaken är oklart, men Nina fick i alla fall en förfrågan om att komma till klubblokalen och träna med de andra.

Artikelbild

| Träning. Det krävs hårt slit för att ligga på topp.

- Jag hobbytränade lite grand på gym för fotbollens skull och tänkte att det skulle vara kul att prova på lite tuffare träning, berättar Nina.

Hon fastnade inte direkt för sporten utan det avgörande ögonblicket kom i den första tävlingen. Nina Eriksson hade bara tränat i en månad när hon åkte de 40 milen till Öjebyn och slog nytt svenskt ungdomsrekord.

- Då fick jag direkt ett kvitto på att jag låg ganska bra till på internationell nivå.

Årets Kirunabo 2010
Sporrad av framgången bestämde sig Nina för att satsa stenhårt på styrkelyft. Det var för fyra år sedan och intresset har bara blivit större för varje år samtidigt som framgångarna blivit fler och fler.

Artikelbild

De två största händelserna är givetvis VM-guldet från 2010 i Texas när hon i dam-juniorernas 56-kilosklass lyfte 102,5 kilo i bänkpress. En bedrift som bidrog till att hon blev vald till årets Kirunabo samma år.

I år återupprepade hon bedriften när hon vann VM-guld i Österrike med ett lyft på 100 kilo. Den färskaste framgången kom för två veckor sedan då Nina satte nytt svenskt seniorrekord i 57-kilosklassen med ett lyft på 107 kilo under SM-tävlingarna i Sundsvall.

Hon beskrivs som väldigt målmedveten med en enorm träningsvilja och hon medger att det vid sidan av jobbet som driftelektriker på LKAB:s kulsinterverk KK3 och KK4, inte finns så mycket tid över till annat än träning och att umgås med familj och vänner.

"Kan inte låta bli träning"
- Tre gånger i veckan tränar jag med klubben och sedan tränar jag två-tre gånger själv på LKAB:s gym så det kan bli upp till sex gånger i veckan. Nu när jag har börjat köra tyngdlyftning och styrkelyft så blir det dubbla pass vissa dagar.

Krävs det verkligen så mycket träning?

- Nej, det vet jag inte om det gör, men jag kan bara inte låta bli (skratt). Jag vet ju om att det är bra att vila ibland också.

Hur gick snacket bland kompisarna när du började satsa seriöst på styrkelyft?

- Många tyckte att det var tufft och att det var en passande sport för mig. Det var bara positiva kommentarer och det kändes roligt.

Har du några förebilder?

- I och med att jag inte ens visste att sporten fanns så har jag inte direkt haft några förebilder. Det är väl nu på slutet som man har uppmärksammat några från södra Sverige.

Nina Eriksson nämner Karina Arvidsson från Örebro och alla motståndarna hon brukar möta när hon tävlar utanför landets gränser.

Bland Kirunas drygt 18.000 invånare är Nina Eriksson unik. Hon är enda kvinnliga styrkelyftaren i stan och har fått vänja sig vid en väldigt mansdominerad träningsmiljö. I styrkehallen i Kiruna är hon alltid ensam tjej bland alla killar.

- Det är ingenting jag tänker på. Det har alltid varit så, man har vant sig.

Nina menar att det finns många fördomar när det gäller styrkelyftare. För-
domar som hon gladeligen vill vara med och slå hål på.

Hon väger själv 57 kilo på 159 centimeter och menar att det finns en felaktig bild om hur en styrkelyftare ser ut.

- Man behöver inte vara stor och klumpig utan det handlar mycket om hur man väljer att träna. Det där är något som vissa fått om bakfoten. Man behöver inte väga 100 kilo för att vara stark.

Har du några tips till de tjejer som tycker det
verkar intressant?

- De ska inte vara rädda för att man blir stor klumpig utan det där styr man själv. Det är en sport som passar alla det finns stora möjligheter att få tävla om man vill.

2012 avgörs VM i Tjeckien och då hoppas Nina att hon ska få förverkliga sin målsättning. Att ta sitt tredje raka VM -guld.

- Det kändes bra på SM senast så jag hoppas att formen ska hålla i sig så att jag kan ge dem en match om guldet, säger Nina Eriksson.

På fredagen blev Nina Eriksson uttagen till JVM i bänkpress i Plzen, Tjeckien, i maj.