Efter lagkaptenen Marko Anttilas segermål och 1–0 mot Ryssland återstår bara en seger för att bärga ett spektakulärt VM-guld.

Efter drygt 50 minuters spel med sylvassa räddningar av målvakterna Andrej Vasilevskij och Kevin Lankinen var det den före detta Örebro-forwarden Marko Anttila som slog till.

Den finländske lagkaptenen högg som en kobra och sköt mellan benskydden på Vasilevskij på en retur sedan Henri Jokiharjus första skott fastnat på ryske backen Nikita Zaitsev framför mål.

Det var ju Anttila som gjorde kvitteringsmålet, 4–4, mot Sverige i slutet av tredje perioden när Finland sedan vann i förlängning.

Finland har genom åren blivit en mardrömsmotståndare för Ryssland. Lejonen käkade upp de ryska guldförhoppningarna i OS i Sotji 2014 i kvartsfinal och i de två senaste VM-turneringarna på rysk mark, 2016 och 2007, har det blivit seger i just semifinal.

Liksom förra gången Bratislava hade VM, 2011.

Så trots den stjärnspäckade ryska laguppställningen fanns respekten där.

Finland, med två NHL-spelare, såg chansen efter superskrällen mot Tre Kronor som i finländska medier beskrevs som en av de största segrarna i hockeyhistorien.

Det var också Finland som tog kommandot direkt. Underbarnet Kaapo Kakko, 18-åringen, var bara centimeter från att ge Finland ledningen i första perioden, men hans puck rullade på ryske målvakten Andrej Vasiljevskis benskydd och ned längs mållinjen.

Niko Ojamäki hade ett klockrent stolpskott i andra perioden och lagkaptenen Marko Anttila fick ett friläge räddat av Vasilevskij.

Målvakten Kevin Lankinen briljerade när han rånade Kirill Kaprizov i slutet av andra perioden trots en lång sidledsförflyttning.

Finland får i VM-finalen möta segraren i kvällens semifinal mellan Kanada och Tjeckien.