Flera av gruppledarna tycker att kommunens bidrag till elitidrottsföreningarna är för stort.

– Idrotten är viktig för hela samhället. Det finns ju bland annat en hälsoaspekt. Och vi tycker att mer pengar ska gå till de mindre föreningarna, så att de får bättre möjligheter att bedriva sina verksamheter, säger Centerpartiets gruppledare Carola Lidén.

– Vi tycker att det fokuseras för mycket på elitlagen, och vill stärka ungdoms- och breddidrotten. Därför vill vi fördubbla aktivitetsstödet till föreningarna, säger Samuel Ek, Kristdemokraterna.

Miljöpartiets gruppledare Jan Nyberg tycker framför allt att kommunen borde dra ned på stödet till Luleå Hockey.

– Det finns ingen anledning att ösa miljoner över dem, säger han.

– Vår kommun är på många sätt ett föredöme när det kommer till idrotten, och vi vill inte göra några större förändringar. Men vi vill satsa mer på ungdomsidrotten och tycker det är viktigt att de kommunala bolagen inte bara stöttar elitlagen. För det är många av de mindre föreningarna som har svårt att få sponsring, säger Thomas Olofsson som är gruppledare för Liberalerna.

Moderaternas gruppledare Anders Josefsson kritiserar liksom flera av de andra partiernas representanter kommunens arenaavtal med Luleå Hockey.

– Det är otroligt gynnsamt för dem. Dessutom får de och de andra elitlagen en premie när det går bra för dem. Vi tycker elitföreningarna ska klara sig själv, säger Anders Josefsson.

Sverigedemokraternas gruppledare Per Göransson tycker också att bidragen till elitidrottsföreningarna borde användas på ett annat sätt.

– Vi vill satsa mer pengar på ungdomsidrotten. Vi tycker att en del av elitbidragen borde gå till den i stället, så att fler gynnas. Vi tycker inte att elitföreningarna är så stora reklampelare som de tror sig vara, och menar att de bör bära sina egna kostnader, säger han.

Så här bemöter Socialdemokraternas gruppledare Niklas Nordström det:

– Det låter som ett uttalande från någon som inte riktigt vet vad han pratar om. Vi är stolta över våra elitlag. Men det är inte så att vi bara ger pengar till elitlagen. Det vi gör är att köpa reklamplatser. I anläggningar som de betalar hyra för att nyttja.

Idrotten är något Socialdemokraterna värderar högt enligt Niklas Nordström.

– Vi vet att det finns behov. Men vi skiljer oss från många borgerligt styrda kommuner, där idrott är något som ofta kommer i andra hand. Vår ambitionsnivå när det gäller idrotten är hög, och den största delen av pengarna går till ungdoms- och breddidrotten, säger han.

Men flera av gruppledarna tycker att mer behöver göras.

– Idrott är en klassfråga i dag. Vi vill göra det möjligt även för de med föräldrar som kanske inte har så gott ställt att kunna att delta. Vi har också motionerat om gratis simskola, det är något vi tycker alla borde få lära sig, säger Rättvisepartiet socialisternas gruppledare Jonas Brännberg.

– Vi vill också möjliggöra ungdoms- och breddidrott. Men vi tycker att den nuvarande satsningen är ganska ensidig, och vill ge mer till de som sysslar med individuella idrotter eller mindre lagsporter, säger Anders Josefsson, Moderaterna.

Kristdemokraternas gruppledare Samuel Ek vill främja spontanidrottandet.

– Vi vill skapa naturliga ytor för spontanidrott i varje bostadsområde, säger han.

– Tyvärr glöms ungdomarna som bor i kommunens periferiområden ofta bort. De borde naturligtvis också ha tillgång till idrottsanläggningar. Men kollektivtrafiken är inte särskilt tät på landsbygden, och för att kunna idrotta måste de få skjuts in till stan av sina föräldrar, säger Erland Nilsson som är gruppledare för Landsbygdspartiet.

Både han och Vänsterpartiets gruppledare Nina Berggård tycker att kollektivtrafiken borde vara gratis för ungdomar året runt.

– Bland annat för att möjliggöra idrottande. För det är inte alla föräldrar som har möjlighet eller råd att skjutsa sina barn till träningar och tävlingar. Sedan är vi för en avgiftsfri idrottsskola för sex- till tolvåringar och en utökning av fritidsbanken, säger Nina Berggård.