Piteå jagar en kvalplats och hade tre poäng upp till tabelltvåan Ytterhogdal inför matchen. Efter förlusten skiljer det sex poäng.

– Vi har sju matcher kvar och det viktigaste är att vi lär oss någonting för att ta fler steg. Idag var det en nyttig match på många sätt, sa Jeppe Mauritzson.

Piteå började bra. Efter en ganska jämn första kvart tog hemmalaget över mer och mer. Och skapade en hel del chanser.

Gustav Rönnbäck Wallin prickade stolpen, Tetteh Komey hade ett jätteläge med ett skott från fem meter där gästernas målvakt gjorde kanske årets räddning på LF Arena.

PIF hade ytterligare tre-fyra lägen som kunde ha gett utdelning. Men första halvlek slutade mållös.

– Vi skapar mycket och bränner mycket. Men det kändes ändå riktigt bra då vi gick ut till andra halvlek, det var ju bara att försöka fortsätta mata på.

Men istället för fortsatt hemmadominans spelade gästerna upp sig. Ytterhogdal tog för sig mer i närkamperna – och vann allt fler.

– Vi går inte riktigt dit i duellerna som vi ska.

Nio minuter in i andra halvlek kom matchens enda mål, efter ett inlägg som gick mellan Piteås backlinje och målvakt Richard Nordlund stod Elliot Dugan helt omarkerad – och placerade enkelt in bollen.

Efter det fick Piteå försöka jaga en kvittering, och hade några bra lägen. Men när Tetteh Komey missade målet efter ett fint inspel i slutminuterna kändes loppet kört. Piteå fick inte hål på storspelande Phil Van Den Broek.

– De tre senaste matcherna har vi fått klart lägre utdelning än vi har varit värda. Men Ytterhogdal gör det bra idag, sa Mauritzson.

Piteå ropade på straff för hands vid ett tillfälle och hade inte marginalerna på sin sida vad gäller några domslut.

– Tetteh (Komey) får helt enkelt aldrig några frisparkar med sig i den här serien, det verkar domarna ha bestämt sig för, suckar Jeppe.

Det känns tufft för PIF med sex poäng upp till kvalplats. Men å andra sidan är det 21 poäng kvar att spela om. Och det kan gå snabbt om man får flyt.

– De närmaste fyra matcherna möter vi lag som ligger bakom oss i tabellen så det är bara att köra på så får vi se var vi är..

Att PIF inte uppträder på önskvärt sätt mot de bästa lagen är något som Jeppe funderar på.

– Vi vågar inte rulla bollen på samma sätt mot bättre lag, och vi går lätt ner oss om vi gör något misstag. Men idag spelade vi en match med tempo och kvalitet så det var nyttigt, huvudsaken är att spelarna utvecklas och tar steg för varje match oavsett vilken serie man spelar i.