I mitten på december kom beskedet att Katie Frerking skulle missa resten av säsongen efter den korsbandsskada som hon ådrog sig i EEWBL-spelet mot Good Angels.

Snabbt meddelade Luleå Basket att hon skulle ersättas, men att man inte hade någon stress att göra klart med ett nyförvärv till mellandagarna.

I kväll, torsdag, ställs Luleå mot Norrköping på bortaplan och då får man klara sig med befintlig trupp.

Men 6-7 januari avgörs gruppspelet i EEWBL i Lettland och då vill klubben helst ha hittat rätt så att man ökar chansen att ta sig vidare till slutspel.

Tiden börjar dock bli knapp.

– Jag hade hoppats att vi skulle ha kommit lite längre 28 december. Men det är extremt viktigt att vi hittar rätt person och spelare. Då får det hellre ta lite tid, än att vi gör något förhastat, säger klubbdirektören Christer Sehlin.

Tillsammans med coachen David Visscher har han gjort en "shortlist" på spelare de är mest intresserade av.

– Vi har kollat på ganska många spelare och det finns olika scenarion beroende på vem som släpps när, säger Sehlin.

Marknaden är rörlig i och med att flera ligor utomlands antingen startar eller slutar runt jul. Även Europacupspelet avslutades precis innan jul och då brukar det komma lös spelare som antingen själva vill bryta sina kontrakt, eller som sparkas av sina klubbar.

– Helst vill vi ha en som kan spela EEWBL, men om det är så att vi inte riktigt hittar rätt så väntar vi med det också. Vår förhoppning är dock att hitta en spelare som passar in på beskrivningen vi vill ha tills dess.

Hur lång tid tar det att få allt registrerat och klart till Europaspelet? När måste ni senast ha en övergång klar?

– Någonstans kring 1-2 januari i alla fall om vi ska klara det till EEWBL. Till svenska ligan tar det åtminstone 1-1,5 vecka innan allt är klart med arbetstillstånd. Om allt går i lås närmaste dagarna kan spelaren vara med på både EEWBL och vår hemmamatch 11 januari (Eos).

Att det är en forward som klubben är ute efter är ingen nyhet. Däremot har de vacklat fram och tillbaka om de ska satsa på en större forward/center eller en mer rörlig forward som kan vara ett hot utifrån. Det senaste budet är en längre spelare, men det kan komma att ändras.

– Det är det som är frågan; om vi landar på en fyra-femma som vi tror är nog bra eller om vi ska gå tillbaka och hitta en trea-fyra som är mer lik Katie, säger Christer Sehlin.