Eriksson drömmer om mästerskapsfinal

Norrbottens främsta bidrag till den internationella fotbollen heter Jonas Eriksson. Till sommaren gör han sitt andra EM och drömmer om att få döma en final. I en lång intervju med Kuriren berättar han om tacksamheten till IFK Luleå, den rigorösa träningen som ligger bakom succén och varför han inte dömer PSG:s matcher.

Föreläsning. Jonas Eriksson hittade en lucka i schemat för att besöka sin moderklubb IFK Luleå inför säsongen.

Föreläsning. Jonas Eriksson hittade en lucka i schemat för att besöka sin moderklubb IFK Luleå inför säsongen.

Foto: Håkan Stridblom

Fotboll2016-04-15 10:00

Det är vår och division 1-säsongen knackar på dörren.

IFK Luleå har bjudit upp stordomaren Jonas Eriksson för att prata med sponsorer och spelare – samt hålla en föreläsning.

Besöket är också fyllt av möten med släkt, vänner och lokalmedia. Men även en del träning. Ledigt tar han 2–3 gånger per månad, en av dagarna i Luleå tog han sig den friheten. Annars blir det cirka 2,5 timme träning per dag – vilket motsvarar över 900 timmar per år. Siffror som matchar exempelvis skidåkaren Charlotte Kallas mängd.

– Sen kanske inte jag tränar lika intensivt. Det kan bli ett tufft löppass på morgonen och yoga på eftermiddagen. Morgonen efter kör jag styrkepass överkropp och springer en längre sträcka, säger Jonas Eriksson som besökte Kurirens fotbollspodd under torsdagen.

Han är 42 år gammal och konstaterar själv att det krävs att han tar hand om sin kropp för att hinna med 20–25-åriga spelare på planen.

– När Messi, Ronaldo, Zlatan eller Neymar tar en 80-meterslöpning i 89:e minuten ska jag hänga med. Inte bara i löpningen, utan mjölksyran ska inte upp i huvudet heller. Jag måste kunna ta ett bra beslut och förklara det och sedan inte se trött ut när kameran zoomar in mig.

Eriksson har lyckats hålla sig skadefri under sin karriär – vilket är en nyckelfaktor till framgången. Fortsätter han hålla sig fräsch finns också möjligheten att döma internationellt i ett par år till. Förut fanns en gräns vid 45 års ålder, men den har upphävts. Domare som blivit äldre än så kan söka om särskilt intyg för att få fortsätta döma.

Hur länge som Jonas Eriksson kommer fortsätta vet han dock inte.

– Jag skulle kunna säga stopp i dag och vara nöjd. Det är jättesvårt att säga vad man ska göra om fyra år. Att stå inför 80 000 åskådare på en match är inga problem, men att sticka ut och springa i minus tre grader när det blåser i sidled kvart över åtta på morgonen är inte lika glamoröst. Då måste kroppen orka det och jag hoppas jag gör det ett tag framöver. Man måste ha drivet och jag kommer aldrig att fuska med förberedelserna – i så fall kommer jag att sluta.

Till sommaren väntar EM i Frankrike där Jonas Eriksson är en av 18 huvuddomare. Sedan tidigare har han både ett EM (2012) och VM (2014) på meritlistan. Känslan är en helt annan inför detta mästerskap.

– När jag kom med 2012 kände jag kanske att jag, av 12 domare, var rankad 10–12:a och kom med på slutet. Nu känner jag mig snarare som en av de 5–6 första i erfarenhet och meriter. Det finns domarteam som alltid är bra på turneringar och det känner vi att vi är. Vi tycker att vi har varit bra i Champions League och stora turneringar.

Är det inte dags för en final då?

– (skratt) Ja, kan du inte ta upp det? Nej, men vi vet ju att vi inte var redo för det 2012 om vi ska vara helt ärliga. Men nu har vi dömt så många svåra matcher under press och vet att vi har ett jätteförtroende från UEFA. Att döma en final är en dröm, men det är så fantastiskt många beslut på vägen och vi måste prestera.

Till vardags dömer han allsvenskan som är inne på sin fjärde omgång. Där är han ett av få norrbottniska inslag tillsammans med Geflemittfältaren Jonas Lantto (Kiruna) och Gefletränaren Roger Sandberg (Luleå).

– Det är lite för få, man önskar att det var fler norrbottningar. Men jag tycker det är bra att vi har Gefle, Östersund och Gif Sundsvall i allsvenskan. Det ska ju vara hela Sverige och inte bara storstäderna.

För två år sedan blev Jonas Eriksson totalsågad av Manchester Citys dåvarande tränare Manuel Pellegrini efter att laget förlorat en Champions League-match mot Barcelona. Pellegrini menade att allsvenskan inte håller någon högre klass i Europa och att en domare från ett annat land borde ha fått uppdraget.

Citytränaren fick sedan be om ursäkt för sitt uttalande och blev även avstängd tre matcher.

– Hur bra du är som domare har väldigt lite att göra med vilken serie du dömer. Visst är AIK–Sundsvall sämre än en Premier League-match, men inget säger att den är enklare att döma. Man kan utvecklas alldeles utmärkt i allsvenskan. Sen gäller det att man tränar hårt eftersom tempot är högre i exempelvis Premier League, säger Jonas Eriksson.

I Sverige är IFK Luleå hans favoritlag. Det är också en av få klubbar som Eriksson inte skulle vilja döma, om möjligheten uppstod. Samma gäller Sirius som han anser ligger lite för nära hans boendeområde. Även Bodens BK valde han att neka när klubben var upp i superettan eftersom det var mycket folk i föreningen som han kände sedan tiden i Luleå.

Internationellt dömer inte Jonas Eriksson Nottingham Forest, även om klubben är en bit ifrån sådana sammanhang. Samma gäller för PSG.

– Men det har inte med Zlatan att göra. Deras president, Nasser Al-Khelaifi, är en gammal kompis från tiden jag jobbade med TV-försäljning och han jobbade på ett bolag i Qatar. Jag var på hans bröllop och han har hälsat på mig i Sverige. Det är över tio år sedan och jag vill inte att det ska vara något som slår tillbaka på mig, honom, PSG eller UEFA.

Upp emot 800 matcher har det blivit för domaren från Luleå.

Någon gång kommer som sagt karriären ta slut – och vad som väntar då vet han inte själv.

– Jag har avsiktligt valt att inte fundera så mycket på det. Då kommer fokus försvinna. Jag kommer nog inte ha några problem att hitta en sysselsättning. Nu har jag gymmet (nyöppnat med Niklas Wikegård) och ett par andra småprojekt som inte ställer några krav på mig. Med den fotbollsskola som jag har fått i IFK Luleå, som varit en otrolig lektion i livet, skulle jag vilja ge tillbaka något till fotbollen i allmänhet.

Mest läst i dag

Efter stora utryckningen – en person togs av polisen

Tragiskt slut – försvann under isen

Senaste nytt: Så är statusen på 75-åringen

Luleå Hockey bekräftar: Åtta spelare lämnar klubben

Kuriren rekommenderar

Läs mer: De hade högst inkomst i din kommun.

Läs mer: Allt om silly season

Läs mer: Lista över brotten i din kommun under 2015.

Kuriren listar: Krama, ligga och korva – har du koll på länets orter?

Läs mer: Vilka regler gäller för dig och din cykel?

Läs mer: Här hittar du samtliga fastighetsaffärer 

Läs mer: Världskändisarnas udda besök i Norrbotten. 

Läs mer: 14 personer du inte visste är från Norrbotten 

Kuriren listar: 11 produkter som du alltid kommer hem med från Ikea

Läs mer: Kändisar som håller på Luleå Hockey

Läs mer: Hockeybloggen

Jonas Eriksson

Ålder: 42 år.

Född: Örnäset, Luleå.

Bor: Sigtuna.

Yrke: Fotbollsdomare.

Familj: Fru och två döttrar (11 och 7 år).

Utbildning: Samhällsvetenskaplig linje på Hermelinsskolan i Luleå.

Karriär: Förbundsdomare 1994, Debut i division 1 1998, Allsvensk domare 2000 (273 matcher), FIFA-domare 2002 (117 matcher), dömde i EM-slutspel 2012, junior-VM 2013, VM i Brasilien 2014 och uttagen till EM i Frankrike 2016.

Jonas Eriksson om:

... tidigare domarkollegan Howard Webb: Han hade ett otroligt matchledarskap och en naturlig auktoritet. En väldigt kul kille som nog körde mindre löpning och mer överkropp i gymmet. Min kollega Daniel brukade bråka med honom om vem som hade störst biceps.

... världens bästa domare: Nicola Rizzoli. Jag är otroligt imponerad av honom och tycker han är en fantastisk matchledare.

... domarkameror i SHL: Fantastiskt bra. Det ger en insikt för er som tittar och jag tror spelarna skärper sig samtidigt som det ställer krav på domarna att kommunicera.

...media: Efter första matchen jag dömde slog jag upp Aftonbladet och Expressen för att se betyget jag fick. Nu läser jag knappt en rad. Vad så kallade experter, journalister och sportchefer säger om mitt jobb bryr jag mig inte så mycket om. Det berättar mina chefer, kollegor, släkt och vänner istället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!