Inför IFK Luleås cupfest mot Hammarby fanns förbundskaptenen på plats i Norrbotten. Detta för att föreläsa för många av länets fotbollsledare om sina arbetsmetoder och tillvägagångssätt.
– Jag pratar med deras folk på förbundet hur jag jobbar och vad jag tror på i mitt ledarskap. Jag berättade lite om min resa. Och hur man ska jobba tillsammans för att nå resultat. Sedan såklart även exempel på hur vi jobbar i landslaget, vad vi gör där och hur vi förbereder oss, berättar förbundskaptenen.
Tror du att de som arbetar på gräsrotsnivån kan ta lärdom av hur ni arbetar?
– Ja, det tror jag. Det är fotbollsspelare och människor oavsett. Det är mänskliga beteenden, hur vi är tillsammans och hur vi arbetar tillsammans. Då spelar det ingen roll för mig på vilken nivå det är på. Sedan finns det olika utanpå-faktorer, men fotboll är samma sport oavsett nivå. Det finns mycket, mycket fler likheter än olikheter.
Piteå IF gjorde en otrolig resa och vann damallsvenskan förra hösten. Tillsammans med IFK Norrköping gjorde Andersson en liknande resa 2015, att vinna SM-guld med mindre resurser än många av huvudkonkurrenterna.
– Jag följde ju givetvis dem förra hösten, men har inte koll i detalj vad de har gjort. Helt klart är det än klubb med mindre resurser. Jag är själv från Halmstad och där klarade vi oss bra med små resurser i många år. Det var en del av det tänket som jag tog med mig till Norrköping. Det visar att det inte alltid är de med störst resurser som vinner i fotboll. Jag tycker alltid att det är roligt med uppstickare som visar att det går.
Vad krävs för att lyckas som "underdog"?
– Vi skulle egentligen behöva flera timmar (skratt). Att det finns en tydlighet hur man jobbar i klubben och identifierar sina egna styrkor och svagheter. Vara konsekvent i hur man jobbar. Jag sa så i Norrköping och brukar säga så i landslaget, vad kan vi vara bra på och vad kan vi vara bäst på.
Norrlandsfotbollens framtid har diskuterats flitigt på sistone. På tre säsonger hann Gefle åka ur både allsvenskan och superettan. GIF Sundsvall är jumbo i allsvenskan och Östersund är i en nedåtgående trend. Men Andersson tror på en vändning.
– Om du går tillbaka så tror jag att det snacket nästan alltid har funnits. Den resan Östersund har gjort är häpnadsväckande för att vara Norrlandsfotbollen. Gävle höll ju stången i många år och gjorde det väldigt bra. Sundsvall har ju varit nere och vänt, men gjorde det väldigt bra förra året. Självklart är fotbollen starkare i södra Sverige. Jag tror att det ser ut som det brukar göra.
Du tror inte att det är en ihållande trend?
– Det tror jag inte och hoppas inte på. Fotbollen behöver finnas överallt. Tittar jag på mina hemtrakter så har fotbollsklubbar försvunnit och många sammanslagningar. Förr var det ju en fotbollsklubb i varje by, men det ser inte riktigt ut så längre. Det tycker jag är synd.
De som var på Skogsvallen under onsdagskvällen fick se allsvenskans skytteligaledare Muamer Tankovic göra mål för sjunde matchen i rad. C More:s expert Alexander Axén menade i helgen att Hammarbyanfallaren "måste in i landslagtruppen". Huruvida han får en plats eller inte får vi se i trupputtagningen, inför EM-kval matcherna mot Färöarna och Norge, på onsdag.
– Jag brukar säga att antingen är man med i landslaget eller inte. Vi får väl se hur det blir om han är med eller inte. "Mujo" har gjort det bra, men det har hela Hammarby gjort. Det är flera stycken där som är duktiga och vi följer.
Nu väntar matcher mot Norge och Färöarna. Men först är det den lilla önationen som står för motståndet.
– Det är en spännande höst som väntar. Nu har vi fullt fokus på Färöarna och det gäller att ta saker i rätt ordning. Jag hoppas att vi kan göra en bra match där borta. Sedan fortsätta med en bra match mot Norge. Vi spelade senast i juni och det ska bli kul att dra igång igen nu.
I intervjun kommer vi in på svenskar som lämnar för ett utlandsäventyr, där Emir Kujovic tas upp som ett exempel. Anfallaren som efter att han lämnade allsvenskan 2016 fått sparsamt med speltid. Där kan Andersson känna en bevikelse.
– Ibland förstår jag inte hur vissa utländska klubbar tänker. Spelare som är etablerade i allsvenskan får bara ett par chanser innan de sållas bort. Det tycker jag är tråkigt.