När Kuriren hälsar på hemma i villan i Bergnäset tar Stig Åström fram en tjock pärm med tidningsurklipp och foton med allt från fotboll till bandy som hans mamma sparat ihop genom åren. Åström var framgångsrik i båda sporterna och var bland annat med när IFK Luleå kvalade till division 2 (nuvarande Superettan). Tanken var att han skulle följa med laget upp i Allsvenskan några år senare men då valde han att gå till Råneå istället.
Han sätter sig ner på kökssoffan och bläddrar fram till tidningsurklippet från det spektakulära mötet.
– Jag hittade den här pärmen, jag visste inte om jag hade kvar den eller inte. Det var väldigt många år sedan jag såg de här klippen. Kul att titta tillbaka lite, säger Stig Åström.
Intervjun blir lite av en tidsresa för Åström när han tänker tillbaka på den där dagen när han träffade en av fotbollshistoriens största genom alla tider.
Året är 1960 och det är en sommardag i Luleå mitten av juli. Det som ser ut att börja som en helt vanlig dag får en minst sagt oväntad vändning när telefonen ringer hemma hos en då 17-årig Stig Åström. I andra änden av luren fanns Rune Sjölin, lagledare för Åströms juniorlag i IFK Luleå. Åström fick order om att ta med sig fotbollskläder och bege sig ner fotbollsplanen på Skogsvallen.
– Han ville att vi skulle komma upp och ställa upp som statister i en film. ”Ja, jäklar”, tänkte man. Nu blir man kändis, säger han och skrattar.
Väl framme vid Skogsvallen visade det sig vara något annat än en vanlig film. Där befann sig nämligen en av fotbollens största spelare genom alla tider. En spelare som rankas lika högt som Péle och Diego Maradona och anses vara den bästa spelaren från Europa. En spelare som vid den tidpunkten var toppspelare i den spanska storklubben Real Madrid där han skulle komma att göra 159 mål för på 179 matcher.
Som även gjorde 84 mål på 85 landskamper med det ungerska landslaget som han vann OS-guld och spelade VM-final med.
Det handlar förstås om Ferenc Puskás, eller den ”galopperande majoren” som han också kallades på grund av att hans klubb Honvéd var den ungerska arméns lag och han hade en majors grad.
– Man skulle byta om för att Puskás ska filma något där ni ska vara med sa han (Sjölin) till oss. Jag har inte funderat på det ens en gång vad det var för typ av film. Det enda jag vet är att det var ett utländskt filmbolag och att de som sprang runt och filmade pratade ett språk som jag inte hade hört förut.
Kurirens efterforskningar har visat att det handlade om en instruktionsfilm som Puskás spelade in. Det ska ha varit ett sätt för Puskás att visa ungdomar världen över hur man skulle hantera en fotboll.
Filmen var flerspråkig och spelades in på olika platser i världen. Anledningen till att den spelades in på just Skogsvallen ska ha varit för att visa upp fotboll på ett "fint gräsunderlag" som rekommenderats av hans kusin Deszö Abraham, som på den tiden bodde i Arvidsjaur.
Läs mer: Puskás spelade match på Skogsvallen i Luleå
Under inspelningen var sju stycken juniorspelare från IFK Luleå inkallade, bland annat Stig Åström och målvakten Staffan Stenudd. Eftersom inspelningen var en överraskning för de flesta var det en mindre krets som fick bevittna Puskás.
– Han visade trick och de filmade. Sen fick vi spelare statuera på sidan om och stå och titta på honom och ibland göra några övningar. Man fick se hur han spände vristen och fick bollen att stanna vid vristen, han var förjäklig på det.
– Att få vara med om det i den åldern var stort. Då var det ju väldigt ståtligt att stå där med Puskás.
– Han körde en hel timme med oss och körde passningar och slog några straffar. Tre av fyra slog han precis i klykan och då var man imponerad.
Vad fick du för intryck av honom?
– Man var ju imponerad av hans teknik och hur han fick bolen att stanna kring fötterna. Det var något enormt, han kunde dribbla och låta bollen vara vid foten när han gjorde sina dragningar.
Tror du att ni lärde er något av honom?
– Nej, det gjorde vi nog inte. Man kan inte jämföra den bollbehandling han hade med vår. Vi var ju bara pojklagsspelare och juniorer.
– Men man undrar ju av vilken anledning som han kom hit? Jag menar, Puskás i Luleå... Det är ganska sjukt om man tänker efter.
Det skrevs om filminspelningen i Kuriren dagen efteråt och på fotot i tidningen stod en ung Stig Åström närmast Puskás. Med på bilden var även bland annat lagkamraterna Jan Sundgren och Ove Hessmo.
– Det blev en del reaktioner. Jag hade ju ett gäng kompisar om inte annat som var imponerade efter att de läst artikeln, säger han och skrattar.
Vad tänker du om allt det här idag?
– Man tänker inte så ofta på det men det är klart att man blir berörd när man hör talas om det igen. Det har ju som alltid funnits i tankarna att man fått instruktioner av honom. Barnsligheten går ju aldrig ur, den kommer tillbaka nu när man får lite ålder på sig.
Åström bläddrar bland klippen i pärmen och lutar sig tillbaka i kökssoffan med armarna i kors.
– Jag har ju följt honom efter det där. Man har läst om honom och sett på tv, det var ju en personlighet.
– Det som var synd var att han inte lärt sig prata engelska ordentligt. Han kunde ju bara säga ”yes”, ”no” och ”thank you”. Det hade varit kul att lära känna honom lite eller i alla fall förstå mer av vad han sa.