Under torsdagen fick fotbollsgymnasiet i Luleå storfrämmande. Pia Sundhage, som numera är förbundskapten för flickor 15–17, var på plats för att kolla in verksamheten i Arcushallen.
Vid sin sida hade hon Kenth Wärja, spelarutbildare och tränare för Assi IF.
– Vi är fyra förbundskaptener på flicksidan och ett av våra uppdrag är att besöka NIU (nationell idrottsutbildning). Kenth är otroligt viktig för mig som förbundskapten för jag hinner inte åka runt och kollar på alla 16-åringar. Han är mina förlängda armar och ögon, säger Sundhage.
Med NIU får ungdomarna chansen att träna på skoltid, vilket hon tycker är perfekt.
– Nu blir de skjutsade till hallen, får träna och blir skjutsade tillbaka. Skolans värld har krattat manegen, nu gäller det att ta vara på det.
Det är lyx alltså?
– Ja, nästintill. Men det är upp till dig själv hur bra du vill bli. Skolan har gett dig möjligheten och det gäller att göra det med kvalité. Jag tycker det är briljant. Jag önskar jag vore 16 år igen, som jag hade lirat alltså. Jag hade siktat på det där krysset oavbrutet, säger Sundhage och pekar mot målet.
Vad tycker du om standarden i Luleå?
– Det finns förutsättningar här i Luleå, men den stora skillnaden med spelarna som jag tagit ut i landslaget jämfört med de som är här är att de är mer tekniska. När det gäller hela Sverige så ligger vi efter i tekniken jämfört med resten av världen. Vi är inte lika bra som Spanien, Frankrike och Tyskland på ungdomsnivå.
Vad krävs mer?
– Vi måste ha mer jävlar anamma i straffområdet, vara först till boll defensivt. Det får gärna göra lite ont. Det tycker jag vi måste ta tillbaka. Det jag tjatar mest om är att spela med större mod och huvudspelet.
Vad är det viktigaste för unga talanger att tänka på?
– Det som är helt avgörande när du är 15-16 år är om du orkar prioritera över tid. Allt ifrån att sova, äta och se till att man har bra fysik. Det är bra att bestämma sig för en teknisk detalj och bli riktigt bra på den, som att kunna skruva bollen med både höger och vänster fot.
Sundhage tycker att killar och tjejer ska träna tillsammans i stället för uppdelat.
– Fotbollsförbundet säger att alla är olika, olika är bra. Om man också ska göra det blandar man träningen med killar och tjejer. Det är en ledarskapsfråga för att det ska funka, men gör du det bra är jag övertygad om att det blir den bästa inspirationen för alla.
Det finns såklart några intressanta spelare i länet som Sundhage tar upp. Målvakten Deborah Aittokallio i Luleå SK/Notvikens IK:s flicklag, mittfältaren Tilda Westman i Assi och innermittfältaren Maja Vesterberg i Piteås F19-lag.
– När det väl smäller till kan de bli riktigt bra, säger Sundhage och forstätter:
– Men det är över tid man blir bra. Det gäller att man lyckas ta sig förbi motstånd. För mig är det talang – en som försöker bli bättre varje dag. Det ska ta emot så du kan bemästra att hantera nästa situation som kommer.
Hon hyllar Piteå IF som tog SM-guld i höstas.
– Personligen tycker jag det är jätteroligt. De har jobbat hårt under lång tid. Stellan Carlsson har ju varit där i 100 år och de har skapat en kontinuitet. De har en stil som handlar om att kämpa och vara noggranna.
Det var verkligen en lagmaskin som vann.
– Ja, det ska Piteå ha än mer kredd för. Det är häftigt och verifierar vad den klassiska lagandan kan göra. Den kan lyfta berg.
Hon forstätter:
– Nu ska de spela Champions League, det är otroligt stort och ger ringar på vattnet. Om man blickar tillbaka till NIU så har spelarna som blir riktigt bra chansen att slå sig in i Piteå eller Assi. Det är ju jättebra.
Sundhage föreläser även om ledarskap.
Under fredagen gjorde hon det på Furuhedsskolan i Kalix.
– Anledningen till att jag säger ja till föreläsningar är för att jag tycker att flick- och damfotboll är så viktig för samhället. Vi behöver förebilder och möjligheter. Om jag får en flicka ska hon ha liknade möjligheter som en pojke inom fotbollsvärlden.
Hur lång tid tror du det kommer ta innan fotbollen blir jämställd?
– Det kommer ta tid. Så länge man får kommentarer så som: "Hur bra är du egentligen?" när du är tjej vet man att det kommer dörja. Men tittar man tillbaka på när jag var ung så har det hänt mycket. Nu kan man leva på att spela fotboll.
Sundhage fyllde nyligen 59 år, men även om slutet på karriären närmar sig brinner hon starkt.
– Jag får ofta frågan hur man ska göra damfotboll populärt. Går du till Kanalplan för att se Hammarbys damlag i allsvenskan kanske det sitter 600–800 åskådare där. Går du till Tele2 Arena och ser Hammarbys herrar spela får du en helt annan känsla. Fotbollen är också allt runt om kring. När tjejen slår ett inlägg ser du att det är ett bra inlägg. När killen slår ett inlägg ser du att det är ett bra inlägg, du hör att det är bra och du känner det. Då väljer man att gå på Tele2 för att det är goare stämning.
– Det är det som måste förändras. Det är en struktur som vi inom fotbollen försöker jobba med. Och vi måste försöka ännu hårdare.