5. Ohtana Pajala
– Det här kanske inte är en personlig favorit för mig, men den ligger verkligen i linje med tiden. Tittar man till nya klubbmärken i Englands lägre divisioner ser det ofta ut så här, med klubbens namn högst upp, en lagerkrans längst ner, årtalet för klubbens grundande, och en rund cirkel – vilket är väldigt modernt. Idag ska man ha runda emblem för att det ska passa med sociala medier. Det har även den här ugglan som verkar vara en lokal och viktig symbol för Pajala. Jag tycker det här är bra gjort eftersom det känns modernt på ett bra sätt. Boden City får ursäkta, men medan deras märke känns lite amatörmässigt, känns det här mer proffsigt, säger Jägerskiöld Velander.
4. Alterdalens IF
– Den som vill vara elak kan tycka att det här emblemet ser ut som en hamburgare. Jag däremot tycker att det här emblemet andas historia och tradition plus att det givet sin runda form också passar in under de moderna kraven. Jag tycker det har något att cirkeln runtom är så detaljrik och jag är även svag för de två fälten som ramar in klubbförkortningen. Det påminner om Modos logga när de hette Alfredshems IK en gång i tiden. Det här känns som ett gammalt emblem som fungerar än idag utan att ha behövt förändras.
3. FC 65 Nord
– Detta samarbetslag mellan Infjärdens SK, Öjeby IF och Blåsmarks SK har en kompassnål som emblem – och det är allt. Det är väldigt enkelt, väldigt "clean" och något helt annorlunda. Sätt det här klubbmärket på en stor europeisk klubb så skulle det inte dröja mer än en halv säsong innan alla visste kände igen det här märket. Nej det kittlade verkligen till när jag såg det här. Det är estiskt tilltalande och en jäkligt stark symbol. Bra jobbat FC 65 Nord!
2. Bodens BK
– En cirkel, två korsade bandyklubbor som påminner om West Hams nithammare, klubbens initialer "BBK", en bandyboll, och allt i grönt och vitt – enkelt. Sen kommer lagerkransen som bryter av, och jag gillar lagerkransar. Det kommer från det antika Grekland och står för styrka, mod och vinnare. I det här fallet tror jag dock det skulle kunna bli ännu bättre av att skippa lagerkransen, men med det sagt är det svinsnyggt som det är. Det visuellt tydligt, det fyller kraven för den moderniserade fotbollen, och jag gillar den skarpt.
1. Bergnäsets AIK
– Men vinnaren hittar vi i Luleå. Förkortningen "Baik" går att diskutera, det låter lite konstigt. Men emblemet, en grön treklöver med klubbens akronym inuti, är enkelt, det är tydligt och det är snyggt. Det rimmar med internationella klubbar som Celtic, Panathinaikos och Omonia Nicosia, och hade även fungerat bra som ett moderniserat klubbmärke. Jag måste säga att både Bodens BK och Bergnäset är ett snäpp över alla andra.