Allsvenskan, damallsvenskan, superettan, elitettan och svenska cupen har tidigare flyttats fram med förhoppningen att kunna inledas i av maj eller i början av juni.

Nu har fotbollsförbundet styrelse bestämt hur man gör med övriga förbundsserier. Målet är att kunna ha seriepremiärer i månadsskiftet maj–juni – men att som vanligt avgöra serierna i dubbelmöten blir inte görligt under en kraftigt förkortad säsong.

Fotbollen tar sitt ansvar

"Coronautbrottet innebär exceptionella utmaningar för vårt samhälle. Svensk fotboll måste ta sitt ansvar och på bästa sätt försöka bidra till att situationen hanteras så effektivt som möjligt, så att riskerna för smittspridning minimeras. Men vi ser också till att det fortfarande, om man vidtar alla de åtgärder som Folkhälsomyndigheten uppmanar till, finns möjligheter att ägna sig åt fotboll runt om i landet. Det är också att ta ansvar för folkhälsan", säger förbundsordföranden Karl-Erik Nilsson till förbundets webbplats.

Den allmänna situationen har lett till ett flertal åtgärder, tagna i samråd med distriktsförbunden.

"Jag känner mig trygg i att vi har hittat en bra lösning som svarar upp mot den bedömning av läget som ansvariga myndigheter just nu gör, och vad detta i sin tur kräver av oss. Samtidigt är vi medvetna om att läget snabbt kan förändras och att ytterligare åtgärder kan bli nödvändiga. Om så sker är vi redo att fatta nya beslut", säger Karl-Erik Nilsson.

Inget slutspel i futsal

Krisplanen:

+ Tills vidare skjuts resterande matcher i det pågående futsalslutspelet för herrar upp.

+ Division 1 herrar spelas med start den 21 maj, men seriestart senareläggs ytterligare om samhällsläget förvärras. Om samhällsutvecklingen och myndighetsdirektiv inte möjliggör en seriestart då kommer beslutet att omprövas.

+ Division 2 och 3 herrar och division 1 damer. Seriestarten senareläggs till sommaren (mitten av juni). Serierna spelas som enkelserier med synkronisering mot distriktsserierna. Enkelserier tas som en sista utväg utifrån myndigheternas prognoser för kring smittspridningen under april och maj och för att inte tvinga föreningarna att med förskjuten seriestart spela oavbrutet varje helg under sommar och höst.

+ Kvalformatet mellan division 1 och division 2 (herrar) förändras. Lag 13 i division 1 södra och division 1 norra möts i dubbelmöten om en plats i division 1 2021. De sex tvåorna i division 2 herrar gör upp om en plats i division 1 2021.

+ Samtliga övriga förbundstävlingar skjuts upp tills vidare, vilket inkluderar distriktsungdomsturneringarna och ligacupen (där B-slutspel ställs in). Senast den 15 april ges besked om hur dessa tävlingar ska hanteras.