Därför är väl kanske inte just det här laget kanske inte en representant för hockeyns arbete för ett mera öppet klimat. Här har det nämligen alltid funnits minst en tjej i laget.

– Jag har inte funderat på det, men jag tycker i alla fall att det funkar bra, säger Isak Matti.

Orsaken till att ishockey blivit vald till årets idrott i Norrbotten handlar om hur sporten ishockey har jobbat för ett mera tolerant klimat. Att det funkar bra i de yngre lagen kanske inte är så konstigt.

Artikelbild

| Håller med. Inte heller Isak Matti kan minnas att det någon gång har varit ett problem.

– De här killarna har inget problem med att det är tjejer med i laget eller att det ofta också är tjejer med i lagen vi möter för det har alltid varit så, förklarar Jonas Matti tränare i Bodens U13-lag.

Bodens U13 har tre tjejer i laget varav två stycken, Ellen Lindmark och Caroline Hedin, har anslutit i på senare tid medan Sonja Öberg har varit med hela vägen från hockeyskolan.

– Jag har ända sedan jag var sex år spelat med killar så det här är inget konstigt. Jag vet inget annat för det här det enda laget jag har spelat med, säger Sonja.

Har det någon gång varit ett problem att du är tjej?

Artikelbild

| Mixat. Bodens HF:s U13 har tre tjejer i laget.

– Jag har aldrig hört att någon kommenterar just det att jag är tjej, men givetvis vet jag inte om det händer när jag inte hör. Det är ju så att det i de flesta lagen finns minst en tjej så jag antar att ingen ens funderar på det, förklarar Öberg.

Vad är det som är så kul med hockey då?

Artikelbild

| Positiv. Jonas Matti, tränare, förklarar att man inom föreningen har en röd tråd som handlar om uppförande.

– Nja jag vet inte riktigt, men det är alltid kul att åka skridskor. Det är bara kul med hockey.

Har du någon dröm som hockeyspelare?

Artikelbild

| Årets idrott, Boden HC

– Nej det tror jag inte utan jag spelar så länge som jag tycker att det är kul att spela, säger Öberg.

Inte heller lagkamraten Isak Matti ser något konstigt i att ha en tjej i laget.

Artikelbild

| Årets idrott, Boden HC

– Nej det har aldrig varit något speciellt. Jag kan då inte minnas att det har varit ett problem någon gång, säger Isak Matti, målvakt i laget.

Har du någon gång märkt av att motståndare tycker att tjejer inte ska vara med?

Artikelbild

| Årets idrott, Boden HC

– Det kan vara ganska mycket snack och skrik under matcher, men det handlar aldrig om att det är tjejer med. Det känns som om att tjejerna aldrig är inblandad i något sådant.

Hur länge tror du att det funkar med mixade lag?

Artikelbild

| Årets idrott, Boden HC

– Upp till a-laget eller i alla fall J20. Sedan tror jag att regelskillnaderna gör det lite för krångligt, säger Isak Matti.

Skulle du vilja att ännu fler tjejer spelar hockey i blandade lag?

Artikelbild

| Årets idrott, Boden HC

– Jag vet inte för jag tycker inte att det spelar någon roll. Det ska handla om att de vill spela och vill dom göra det så är det bara att börja spela och jag tror inte att någon skulle ha något mot det.

Inför Arme Cupen som arrangeras av Bodens HF så har man aviserat en hel del nyheter som går han i hand med förbundets satsning mot ett mera öppet klimat. Det är också något som är en viktig del i spelarnas grundutbildning till hockeyspelare.

– Vi (Bodens HF) har en röd tråd som vi jobbar efter. Där ingår att hålla teoripass med spelarna där vi går igenom hur man beter sig mot andra med- och motspelare. Det här vet ju killarna och tjejerna, men det skadar aldrig att påminna, säger Jonas Matti.

Har ni någon gång stött på problem med att ni har tjejer i laget?

– Nej absolut inte. Det är ju långt i från bara vi som har mixat lag och i den här åldern och det är inget problem.