25-årige Johan Häggström berättar om samtalet från den svenska herrtränaren Ola Ravald under måndagsförmiddagen.

– Det var spänt när det ringde ett okänt nummer. Han ringde vid tiotiden och frågade om jag var sugen på att hänga på. Jag sa: "Nog kan jag", säger han.

– Det blir häftigt. Riktigt kul att testa sig mot de riktigt stora – på riktigt.

Innan samtalet från Ola Ravald satt Häggström och funderade över om han eventuellt skulle köra Kronanloppet i Luleå på lördag. Men i stället för fyra mil i Norrbotten blir det stadssprint längs floden Elbe i tyska Dresden.

– Att få köra världscup är ju häftigare.

Han anade att telefonen skulle ringa.

– Jag visste att jag hade bra chanser och förstod att de skulle ringa mig oavsett. Antingen på grund av att jag var just utanför – eller för att berätta att jag är med i truppen.

Johan Häggström, som till vardags bor i Umeå, var hemma på besök hos mamma och pappa efter en intensiv tävlingshelg i Piteå. I skandinaviska cupen var han en av endast tre svenska åkare som tog sig vidare i den stentuffa prologen som dominerades av norrmän. Han slutade 29:a med mersmak i den klassiska sprinttävlingen som höll nästintill världscupnivå.

Att resultatet skulle räcka till en landslagsplats under helgens världscuptävlingar i tyska Dresden hade nog många på känn. Speciellt med tanke på att han har stått för flera starka sprintlopp tidigare i vinter. Exempelvis blev Piteå Elit-åkaren tia i finska Vuokatti (skandinaviska cupen), etta i Idre (Sverigecupen) och tia i Gällivarepremiären.

– Ja, det har ju känts nära. Det är roligt att testa på nu när jag känner mig i bra form, säger Johan Häggström som har höjt sin åkning till denna säsong.

– Jag har varit riktigt stabil. Även distansloppen har gått bättre även om de inte har gått lika bra som sprintarna.

Framför allt har han blivit bättre på att ta sig vidare från prologerna som tidigare har varit lite av hans akilleshäl.

– Målet inför säsongen var att förbättra prologerna och på så sätt ta sig ut på världscupen. Det känns skönt att jag har kunnat putsa till och förbättra, säger 25-åringen.

– Det är det viktiga nu till helgen också. Tar jag mig vidare så kan allting hända – jag brukar bli starkare i man mot man-situationer.

Häggström hoppar på flyget till Tyskland på torsdag. Sedan väntar sprint på lördag och teamsprint på söndag – båda avgörs i fristil.

– Det ska bli kul. Det gäller att göra samma saker som jag har gjort hittills i år, säger han.

– Det blir mycket nya intryck. Men jag ska försöka göra som jag har gjort tidigare och hoppas att det räcker.