Efter två förluster och en vinst på bortaplan var det dags för Luleå Roller Derby att visa upp sig för hemmapubliken i Arcushallen. Under lördagen tog de emot Gothenburg Roller Derby i elitserien och en vinst skulle innebära att Luleå är klara för semifinalspel i årets SM.

När lagen möttes för ett år sedan vann göteborgarna med över hundra poäng och Luleå fick en tuff start mot gästerna den här gången också. Ställningen var 2–46 i början av den första halvleken vilket fick Luleå att ta time out.

Efter det spelade hemmalaget bättre och det var framför allt Louice Jönsson och Linda-Maria ”Killyn” Krekula som tog sig förbi motståndarna. När första halvleken var över stod det 49–74 och Luleå började få känning.

Artikelbild

Men Göteborg med Fredrika "Fred Finta" Andersson i spetsen blev för svåra och matchen slutade 98–197.

– Det var riktigt tufft. Vi vet att dem är tuffa men det var lite tuffare än vad vi hade förväntat oss, säger Luleås lagkapten Tess "Tessmanian D" Pettersson.

Vad blev avgörande?

– Det var många hårda hits och våra jammers hade svårt att ta sig förbi. De hade bra väggar.

– Vi hade svårt i början att komma in i matchen och de drog iväg ganska fort. Vi kom ikapp men sen lyckades de dra iväg igen.

Roller derby är en kontaktsport och spelarna njuter av det fysiska spelet – om än skador sker.

– Det är väldigt hårt, säger Pettersson och fortsätter:

– I derby förnekar man skador. Man blöder och sätter på ett plåster så att ingen ser. Det blir blåmärken och så – men det är det som är kul. Vi får tacklas och det får vara hårt. Det är helt fantastiskt att få in en riktigt hård hit så motståndaren bara flyger.

Förlusten innebär att Luleå Roller Derby får spela en kvalmatch under SM-veckan för att hålla sig kvar i finrummet. Då ställs de mot Norrköping som vann division I. Men innan dess väntar en ny hemmamatch mot Stockholm Roller Derby den 23 maj,

– Den som vinner kvalmatchen är klara för elitseriespel nästa år, så vi kommer förmodligen att hänga oss kvar, säger Pettersson.

Matchen lockade en hel del åskådare till Arcushallen och Pettersson var mer än nöjd med inramningen.

– Det var helt fantastsikt. Jag tror att vi har slagit vårat publikrekord på hemmaplan, så det var jättekul. Vi har verkligen satsat på marknadsföring den här gången och det gav resultat.