Fredricson har öppnat med en seger, en andraplats och en tredjeplats i Friends arena och leder kampen om meetingpriset inför helgens klasser. För varje säsong som går befäster han sin position som landets ledande hoppryttare.

Men allt har ett pris. Han är inte hemma på Grevlundagården på Österlen lika mycket som han vill.

I stället är han mest hela tiden på resande fot.

TT: Har du koll på hur mycket du reser varje år?

Nej, inte riktigt. Men det är nästan varje helg. Det blir mycket resor. Det blir det absolut, säger han.

Reser mycket, tävlar ofta

Den som botaniserar i det Internationella ridsportförbundets informativa resultatbas konstaterar omgående tre saker.

1) Peder Fredricson tävlar väldigt ofta. Han passerar under hästshowen i Friends arena över 180 internationella starter under 2019.

2) Peder Fredricson är framgångsrik. Han närmar sig 30 placeringar bland de tre bästa.

3) Peder Fredricson får se Europa och andra ställen runt om i världen få andra har eller får möjlighet till. Sedan i januari har han tävlat på 30 olika platser i Europa och i Nordamerika.

Men under nästa år kan det bli förändringar. Tanken är något mindre kvantitet, något mer kvalitet i valet av tävlingar.

Jag håller på och funderar på vad som är bästa upplägget för att förbereda hästarna inför OS. Eftersom jag legat tvåa på världsrankningen har jag haft som mål att kanske sega mig upp och bli etta. Nu har det inte blivit så och nu tror jag att mitt mål i stället måste bli att komma så bra förberedd till OS som möjligt.
Mitt upplägg blir i första hand efter det.

En fråga att ställa sig

TT: Får du ibland känslan att du tävlar för mycket?

Ja, man måste ställa sig den frågan i alla fall. Det är klart, vill du bli bäst i världen måste du vara i väg lika mycket eller mer än jag varit, och ha ännu större stall. Vill man lyckas specifikt under en helg eller under en vecka som i OS, måste man också tävla mycket för att ha rätt känsla i kroppen.
Men man måste kanske inte vara i väg varje helg. Det viktiga är att man får rätt tävling för de hästar som är aktuella. Det är också viktigt att få tid för reflektion och tänka efter vad som ska göras för att det ska bli så bra som möjligt.

Fredricson är en perfektionist som avskyr att lämna något åt slumpen.

Är man borta hela tiden, reser och har tusen andra bollar i luften, så kan man missa någon detalj. Då är det nog bättre att man sållar lite och har lite smalare fokus på OS nästa år, säger han.

"Lever min dröm"

TT: Känner du ibland att det blir för mycket stallar och hallar och att du vill smita i väg och uppleva städerna du är i?

Inte just nu, faktiskt. Jag lever min dröm och älskar det jag gör. Jag är i princip aldrig trött på det. Jag vet också att det kommer ett liv efter det här och då ser jag fram emot att ta upp andra intressen och se världen på ett annat sätt.
Nu är jag så fokuserad på det jag gör och ser på världen på ett sätt som jag älskar just nu. Jag ser den säkert på ett annat sätt om 10-20 år.

Vikten av att ta en lång sammanhängade ledighet har han insett. Top 10-finalen i Genève om två veckor avrundar säsongen.

Jag firar jul hemma och tar en 3,5 veckor lång paus. Det känns rätt att göra det, säger Peder Fredricson.