– En efterlängtad och härlig arena, som kommer att betyda jättemycket för oss friidrottare, jublar Piteå-talangen Jean- Christian Zirignon som i somras blev länets snabbaste man när han tog det mångåriga distriktsrekordet på 100 meter.

Ja, Piteå-sprintern svävar inte på målet när han rankar hallen högst i norr.

– Friidrottshallen är utan tvekan den bästa i Norrland. Jag har i alla fall inte sett någon finare, säger Piteå-talangen Jean-Christian Zirignon och blickar ut över de läckra mörkblå och ljusblå löparbanorna i hallen.

Artikelbild

| Längdhoppare. Piteås unga längdhoppare fr.v: Filip Lindlöf, Felix Ridderstråle och Alice Ridderstråle.

Han har redan hunnit träna ett par månader i den nya hallen, och om ett par veckor är det dags för den första tävlingen i hallen när Piteå IF arrangerar Skoogs-spelen.

– Det ska bli kul att också tävla här för första gången, säger Zirignon som tycker att förberedelserna för den kommande inomhussäsongen gått bra.

– Lite småskador har jag haft, men jag försöker hantera det. Mitt första mål för inomhussäsongen är att springa under 6.90 på 60 meter och det ska nog gå bra, säger den rekordmannen till Norrbottens-Kuriren.

Hans tränare Stefan Utsi finns förstås också på plats i hallen i samband med invigningen och han är imponerad av sin adept och tror på ännu bättre tider.

Artikelbild

| Stolt. Tage Skoog hade flugit upp från Spanien för att få vara med om invigningen av den nya hallen.

– Jean-Christian är en otrolig vinnarskalle och han är redan långt framme jämfört med tidigare säsonger. Mycket av förklaringen till det är den snabbhetsträning i sprint som vi kan köra här i den nya hallen.

Vid dagens invigning av Skooghs Arena på Nolia-området i Piteå så klipptes förstås band och hölls en rad tal när den nya arenan invigdes i närvaro av ett stort antal intresserade besökare i alla åldrar.

Artikelbild

| Dröm. Jean-Christian Zirginon gläds åt den nya friidrottshallen.

Den nya hallen, har kostat 43 miljoner och är ett nybygge av den tidigare Nolia-hallen som drabbades av stora vattenskador med mögel och läckande tak.

Nu är arenan en komplett anläggning för alla friidrottsgrenar, och har också en doserad rundbana på 200 meter, som ger Piteå-föreningarna möjlighet att söka SM och internationella tävlingar. Den tidigare Nolia-hallen svarade inte upp till det kraven eftersom banorna bara var knappt 180 meter.

I hallen finns också plats för Piteå Bouleklubb, stadens snabbast växlande sport just nu och Piteå Skytteförening, som i år fyller 120 år.

En stolt sponsor för satsningen vandrade också omkring inne i hallen under invigningsdagen. Det var Tage Skoog, som flugit upp från Spanien enbart för att få vara med om invigningen av hallen.

– Jag är stolt över det jag ser. Framförallt för att vi kan ge ungdomar chansen att träna och tävla i en bra hall. Vårt företag verkar bara i Norrbotten och Västerbotten, och vi känner att det här är ett bra sätt att ge något tillbaka till vårt område, säger Skoogh till Kuriren.