2015 startade den anrika föreningen Kiruna AIF upp sitt A-lag igen. Nu, två år senare, gör de succé. Laget har spelat sex matcher i Hockeytvåan norra den här säsongen – och vunnit samtliga. De har gjort 69 mål och släppt in fem.

Det säger något om AIF:s överlägsenhet i serien.

Vill du ha fler exempel? Visst. En titt i poängligan visar att de 13 spelare i serien som gjort flest poäng, tillhör Kiruna AIF.

Artikelbild

| Poängspruta. Viktor Mikko har gjort 23 poäng på sex seriematcher.

Den stora frågan är: Varför är AIF så överlägset?

Forwarden Emil Jakobsson svarar:

– För att vi har ett spelsystem, om man jämför med förra året. Då var det lite mer rock n roll. Sen har vi en lite mindre trupp med. Då är det lättare att hålla ihop kedjorna och femmorna. Det är mer klass över det hela.

Jakobsson har fler förklaringar till succén. En är att de rutinerade spelarna "spelar lite fulare på träningarna, för att få igång känslorna och se till att alla är på tå".

Artikelbild

| Oscar Fredriksson, Kiruna AIF

– Man kör kanske inte över varandra på det sättet, men det är mer hugga och slå på träningar än på match. Det blir grinigare på träningarna än på matcherna. Men det känns bra att det är så. Jag är kanske lite förvånad över att de andra lagen inte bjudit upp till dans.

Är det kul då? Eller är det tråkigt att vara så överlägsen?
Artikelbild

| Kiruna AIF har på sina två hemmamatcher snittat över 200 åskådare.

– Jag har aldrig varit en poängspelare i seniorsammanhang. Det är kul att göra lite poäng, men det är inte så kul att gå in för en tredjeperiod när det står 7–0. Matcherna dör ofta efter halva matchen. Men alla vet vad som händer efter jul. Vi vill bara säkra platsen till alltvåan. Det är bara att gasa på.

Du har varit med länge och kan din historia. Jag måste fråga: Vilket lag är bäst av Kiruna AIF och Kiruna IF?

– Det är vi. Utan att hymla.

Varför?

– De har några raka torsk och vi går som tåget. Jag tror att vi hade gett dem en riktigt bra match. Jag tror till och med att vi hade vunnit.

Den 26-åriga backen Philip Kemi, som bland annat har ett förflutet i Luleå Hockeys juniororganisation och spelat ett par säsonger i Frankrike, återvände till Kiruna inför den här säsongen.

Han säger såhär om lagets överlägsenhet:

– Vad ska man säga? Siffrorna talar litegrann för sig själv. Sen har vi ett starkt lag. Vi har ett bra spel och vi tränar lite mer än de andra lagen också, säger Philip Kemi och fortsätter:

– Sen har vi många spelare med rutin från en högre nivå och bättre ligor. Det är absolut inte förvånande att det ser ut som det gör.

Hur ser du på att de 13 första i poängligan tillhör samma lag?

– Det är ju inte så konstigt med tanke på vår målskillnad. Vi gör mycket mål. Då blir det så automatiskt. Men vi har tre starka kedjor också, de flesta andra lagen kanske har en bra femma.

Philip Kemi säger också att lagets träningar är tuffare än seriematcherna.

– Så är det. Det gäller att hålla igång träningen bra och sporra och pusha varandra. Då vi varit totalt överlägsna så måste träningarna vara bra.

Hur het är hockeyn i Kiruna nu?

– Nog är det ganska bra. Vi har spelat klockan elva en söndag och ändå haft ett par hundra på läktaren. Men intresset är bra.

Snackas det mycket hockey på stan?

– Så är det ju absolut, där är det bättre än på många år. Det är kul.

Det går inte att blunda för den rivalitet som alltid har funnits mellan Kiruna AIF och Kiruna IF. När vill ni vara bäst i stan?

– Hoff. Det vill man väl alltid vara. Det finns en rivalitet och sådär, men det är inte dem vi fajtas med nu. Om vi lyckas gå upp blir det nog något helt annat, men jag hoppas inte att det blir på bekostnad av dem. Absolut inte. Nästan alla i vårt lag har ett förflutet i IF. Men det är klart att det är kul med rivalitet, det sporrar. Vi får ta oss upp och möta IF.

Målvakten Christoffer Ulvestav har stått i mål i fem av lagets sex segermatcher. Han har en räddningsprocent på 97,53 procent.

Han får frågan om hur det är att vakta målet, när ens lag är så överlägset.

– Det gäller att hålla fokus hela tiden och det tycker jag att laget gör. Vi klarar av att hålla fokus i 60 minuter nästan varje match. Det är därför det blivit lite större siffror än vad det kanske ska vara. Motståndarna kanske tappar det när det står 3–0 eller 4–0, men vi håller vårt fokus uppe, säger Ulvestav.

Håller du med om att träningarna är tuffare än matcherna?

– Eh, jag vet inte riktigt. Det beror hur man ser på det. Det blir en mental grej att hålla fokus i såna matcher som vi spelar just nu. Det kan komma ett friläge från ingenstans när man står och är iskall. Det blir en utmaning och man får sätta egna mål i matchen. Men på träningarna är det kanske högre kvalitet på skotten.