Segern skrevs till 3–0 efter att Nina Jakobsson avslutat målskyttet med ett riktigt drömmål.

Piteå har fått kritik för att laget har sett energilöst ut i de två förlustmatcherna mot Vittsjö och Kristianstad. Men i söndagens match mot Hammarby märktes inget av det.

Ledningsmålet kom efter att en Hammarbyförsvarare missbedömt en studs och bollen kom fram till en fristående Cecilia Edlund. Hon väntade in studsen perfekt och klippte till på halvvolley och hemmamålvakten var chanslös.

Piteå var väldigt stark på fasta situationer och varje hörna var en målchans. Ellen Löfqvist hade en nick som målvakten Emma Holmgren precis kunde tippa över.

I den 34:e minuten kom utdelningen för PIF-mittfältaren. June Pedersen slog in en hörna från vänster som damp ner mitt i gröten av spelare. Ellen Löfqvist visade beslutsamhet och tryckte in bollen.

Inte helt oväntat egentligen.

– Det är ju typ bara mot Hammarby jag gör mål, skrattar hon efter matchen. Det blev mål i hemmamatchen och sista matchen mot Hammarby förra säsongen också.

Piteås fasta situationer var hela tiden farliga. Och det ingick i matchplanen.

– Vi är alltid starka på fasta situationer och det syntes att Hammarby hade stor respekt för oss när det blev hörnor och frisparkar, säger Löfqvist.

Ledningen med två mål efter 45 minuter var välförtjänt. Utöver målen och trycket på de fasta situationerna så oroade Madelen Janogy Hammarbyförsvaret gång på gång och det var nära att hon hade kunnat utöka ledningen ytterligare.

Den andra halvleken blev inte riktigt lika bra från Piteås sida. Hammarby fick mer och säga till om och skapade några bra chanser för reducering. Vid ett tillfälle lyckades målvakten Cajsa Andersson rädda bollen på mållinjen.

Istället kom avgörandet i den 61:a första minuten. Och vilket klassmål det var.

– Egentligen hade jag tänkt gå mer rakt mot mål, men försvararen pressade ut mig, så jag fick försöka vända och skjuta.

Och som hon gjorde det, med vänsterfoten lyckades hon curla in bollen i målvaktens högra burgavel.

Jakobsson var med i landslagstruppen under uppehållet. Och även om det inte blev någon speltid var hon glad över uttagningen.

– Det var jättekul och gav mycket, det var kul att se hur hög nivå det är.

Uppehållet gjorde bra för Piteå också.

– Vi fick lite av en nytändning och press-spelet som vi lyckades så bra med tidigare var tillbaka nu, säger Jakobsson.

Målvakten Cajsa Andersson hade inte mycket att göra, men räddade två klockrena frilägen. Hon var tillsammans med mittbacken Emelie Lövgren, mittfältaren Ellen Löfqvist och anfallaren Madelen Janogy Piteås bästa spelare denna eftermiddag.

Tränaren Stellan Carlsson var väldigt nöjd.

– Fram till 3–0 gjorde vi en väldigt bra match. Det var vi som styrde matchen helt. Det blev lite sämre efter det. Men det är inte sista halvtimmen vi ska fokusera på, utan vi ska vara nöjda med matchen idag. Idag var vi tillbaka till det Piteå IF vi vill vara, säger Carlsson.

Segern innebär att Piteå ligger på tredjeplats, endast en poäng efter serieledande Göteborg och på samma poäng som Rosengård.

– Tänk att ett norrbottniskt lag är kvar i guldstriden med sex omgångar kvar. Det blir en spännande höst, säger Carlsson.