Den defensivt skicklige mittfältaren har haft avgörande rollerna i Sveriges två senaste mästerskapskval.

I slutet av 2015 var Gustav Svensson delaktig i playoff-segern mot Danmark och att landslaget säkrade spel i EM i Frankrike.

I höstas klev han in i stället för Jakob Johansson, som skadade sig i returen på San Siro, och bidrog till att stänga mittfältet och att playoff-mötet med Italien slutade med en svensk plats i VM i Ryssland.

Jagar VM-plats

Men då var då och nu är nu, för att använda en av förbundskapten Janne Anderssons favorituttryck.

Den 31-årige Seattle-spelaren har nämligen lagt kvalframgångarna till handlingarna och fokuserar nu bara på att lyckas med det han misslyckades med för två år sedan.

Svensson, som inte fick vara med om äventyret i Frankrike 2016, är ute efter att få vara en del av det lag som kommer få uppleva den ryska mästerskapssommaren.

Jag gjorde ett val att flytta till Kina och det kanske försvårade min position för ett EM. Jag trodde kanske lite samma när jag flyttade till USA, att det skulle vara svårt att komma tillbaka till landslaget. Jag är väldigt stolt över att spela så långt ifrån Europa och Sverige men ändå vara med och konkurrera, säger han.
Men det är svårt att säga hur stora chanserna är och hur det kommer att gå, men jag tror jag har en halv fot inne och att det är väldigt viktigt för mig att visa, i ett sådant här läge och i klubblaget, att jag verkligen vill och att jag verkligen har något att bidra med.

Konkurrens

Med "i ett sådant här läge" menar Svensson landskamperna mot Chile på lördag och bortamötet med Rumänien tre dagar senare.

Det är matcherna som mittfältaren ska använda sig av för att övertyga Janne Andersson och Peter Wettergen, assisterande förbundskapten, om att han är en spelare för VM.

Men helst av allt vill han inte få en plats i truppen på grund av skadorna på Albin Ekdal och Jakob Johansson.

Jag vill ju att vi ska vara så bra som möjligt, att alla ska vara friska och att jag kan vara med och konkurrera och ta en plats i truppen utifrån det, säger han.