Under tisdagseftermiddagen gjorde han sitt allra första pass som tränare i IFK Luleå.

– Det är en bra grupp med bra attityd och spelarna är väldigt hungriga. Såklart var det en besvikelse när man åkte ut förra säsongen, men nu blickar alla framåt. Jag ser verkligen fram emot säsongen, säger Brian Wake.

Senast säsongen tränade Biran Wake Ytterhogdal som vann division III södra Norrland i överlägsen stil. Nu ser han fram emot att hjälpa IFK Luleå att ta steget tilbaka till division 1.

Artikelbild

| Meriterad. IFK Luleå har förstärkt med Tomas Adell som ny målvakt inför säsongen.

– Vi vill göra så bra som vi kan. Jag har inga predikningar, men det kommer bli viktigt att jobba hårt varje dag som spelare och som lag. Vi har en plan där vi ska vara så förbereda som vi bara kan till varje match. Vi kommer ta en match i taget, och jag tror att det är det bästa som vi kan göra. Vi får se hur det går, men vi vill såklart vara så framgångsrika som möjligt.

Är målsättningen att gå upp till division 1 igen?

– Jag föredrar att inte titta så långt. Som jag sa så ska vi jobba hårt dagligen, och då kommer vi förhoppningsvis i slutändan bli framgångsrika. Vi kommer att behöva jobba hårt, och under försäsongen blir det viktigt att vi sätter vårt försvarsspel. Men jag kommer inte ha några predikningar att så ska vi göra, eller så ska vi inte göra.

Vad kan du säga om din fotbollsfilosofi?

Artikelbild

| Allsvenskan. Talangen Axel Uddström är invärvad från allsvenska GIF Sundsvall.

– Jag tycker om att ha ett rörligt spel där man kontrollerar bollen. Det beror såklart vilken motståndare, men jag eftersträvar alltid att ha kontroll över bollen. Förhoppningsvis ska vi kunna spela ett sådant spel och bli framgångsrika där.

Under flera säsonger jobbade Brian Wake nära Östersunds Graham Potter – och han har tagit till sig mycket från succétränaren

Artikelbild

| Styr. Kenth Wärja, ny assisterande tränare, styrde under säsongens första träning i Arcushallen.

– Jag har lärt mig otroligt mycket av Graham. Inte för en minut vill jag bli jämförd med honom, för han är en av de bästa tränarna i hela Sverige. Det är jag 100 procent säker på. Men jag har lärt mig väldigt mycket av Graham Potter, och jag använder idéerna som tränare. Jag ska försöka göra det bästa som jag bara kan.

Vad kan du säga om Östersunds succé ute i Europa?

– Det är absolut fantastisk. Många av spelarna har jag jobbat med, och även spelat med, så det är helt fantastisk. Graham är en fantastisk tränare och spelare, han förtjänar verkligen det här.

Kan IFK Luleå göra samma resa?

– Det skulle vara roligt. Men just nu tänker jag bara på den här säsongen, och göra så bra som möjligt just nu.