För tio år sedan började resan för Haparandaklubben Asplöven.
Som kaxig nykomling i division I fanns det bara ett mål i sikte.
Att en dag spela i allsvenskan.
Jämfört med dåtidens trupp finns bara en profil kvar i laget.
En 31-årig eldsjäl som vigt stora delar av sitt liv åt klubben han älskar.
Per Kenttä. För tio år sedan målvakt - nu för tiden allsvenskans yngste tränare.
Och tur är väl kanske det. För en person med ett äldre hjärta hade knappast orkat med den hektiska sommar som Kenttä haft. Eller vad sägs om sportchef, tränare, familjefar och ett civilt arbete att ta hand. Allt på en och samma gång.
- Jag har haft semester, men samtidigt vet jag inte hur mycket semester det har blivit, säger han och ler när vi möts upp utanför Arena
Polarica.
Tanken var att träffas i hemmet, men när hans tvåårige son drabbats av magsjuka var den idén bara att glömma. Istället kliver vi in i rinken, upp genom fiket, ner bland omklädningsrummen och till slut ut på isen. Eller is och is. När Norrbottens-Kuriren besöker Asplöven, två veckor innan ispremiären, är det fullt arbete med att byta ut ljusrör och reklam på sargerna. Någon blank yta på rinken är inte att tala om.
Per Kenttä går fram till blålinjen och pekar på de ändringar som ska ske för att Arena Polarica ska möta de allsvenska kraven.
Ljusrören byts ut helt.
- Det ska passa för tv och vara något visst lux.
På ena kortsidan rivs gymmet för att öka publikkapaciteten.
- Antingen blir det en platå längs om läktarna, eller från golv till tak. Vi har dispens att ta in 1.000 åskådare men vi kommer komma upp mot 2.000 till den 15 september mot Leksand (hemmapremiären).
Kioskerna utökas.
- Vi kommer ha tre kiosker öppna och en ny gång till fiket.
Ett pressrum byggs.
- På mitten av ena långsidan ska vi slå ut några sittplatser och bygga en holk för media och en tv-plattform.
Ny ståplats för bortasupportar.
- Den blir mest troligt ovanför där ismaskinen kör in.
Dyra bortamatcher
Ombyggnationerna behöver inte klubben stå för. Kommunen äger hallen och har gjort upphandlingarna. Däremot finns det andra utgifter som ökas betydligt jämfört med division I. Resorna.
Oavsett om det blir flyg från Kemi eller Luleå räknar klubben med resekostnader på mellan 2,5-3,5 miljoner kronor.
Ungefär samma summa som Asplöven får i ligabidrag för att spela i allsvenskan.
- Vi har lagt budgeten som i fjol. Det är lite svårt att uppskatta sponsringen nu när vi är sent ute och det är semestertider. Men allsvenskan är attraktivare och jag hoppas att etablerade företag i hela Norrbotten kommer stödja oss, säger Per Kenttä.
Just hur Asplöven ska klara av ekonomin och inte falla
i samma grop som Borås, är en fråga som många ställt sig. Klubben hade nämligen en del ekonomiska problem under slutet av fjolårssäsongen.
- Det sticker vi inte under stolen med. Men allt är på väg att lösas i och med den allsvenska platsen.
Vad berodde det på att ni drog på er skulder?
- Vi kunde inte nå ut till våra sponsorer eftersom vi inte visste vilken division
vi skulle spela i.
Utöver resekostnaderna räknar inte klubben med några större utgifter jämfört med i fjol.
Lägst spelarbudget
Vestmanlands Läns Tidning gjorde i fjol en undersökning på samtliga lags
lönebudgetar i hockeyallsvenskan. Malmö toppade på 25-30 miljoner kronor. Borås låg i botten med 5-5,5 miljoner kronor. Siffror som Asplöven inte kommer upp i.
Lönebudgeten är nämligen på en liknande nivå som när laget spelade i division I - mellan 3-4 miljoner kronor. Det kan låta märkligt men Per Kenttä har en enkel förklaring på hur det går till.
- Vi kan få spelare för en billigare lösning eftersom de vet att deras marknadsvärde höjs enormt ifall de gör en bra säsong i allsvenskan.
Dessutom har klubben en unik möjlighet att minska lönekostnaderna genom att spelarna kan bo på den finska sidan och därmed undvika att betala lika mycket skatt. Precis så som Luleå Hockey gjorde med backen Janne Niinimaa för två säsonger sedan.
Vissa av de finska spelarna bor redan där och Per Kenttä hymlar inte med att det är något man kan tänka sig att utnyttja.
- Självklart, för de spelare som vi behöver göra det med.
Visserligen breddas ledarsidan med en assisterande tränare (Urban Lahti), en till materialförvaltare på heltid, fystränare och massörer.
Men samtidigt räknar man med större sponsorintäkter och framförallt publikintäkter. Redan nu har en stor del årskort sålts. Och med en hall som tar in mer än dubbelt så mycket åskådare som i fjol, dessutom till ett lite högre biljettpris än i division I, är det stora pengar som kan tjänas på den biten.
"Beroende av publiken"
Fast det kräver också att laget levererar på isen. Något som Per Kenttä är medveten om.
- Vi är väldigt beroende av att publiken kommer och då gäller det att leverera det sportsliga.
- Spelidén kommer vara den samma till viss del. Visst, vi kanske inte kommer vara det förande laget alla gånger, men det är jag inte bekymrad över. Vi visade i kvalserien att vi kan vara kreativa och
offensiva.
Den 31-årige tränaren tar några steg över rinken, kliver in i hemmabåset och hoppar upp på sargen. Det är sex år sedan han fick problem med magen och tvingades inse att sin egen aktiva karriär var över.
Innan han själv tog över som huvudtränare, assisterade Kenttä bakom Freddy Lindfors, Pasi Mustonen och Mikael Persson. Tre herrar som han tackar mycket för sin egen utveckling som coach.
I fjol kombinerade 31-åringen sitt civila yrke och tränarrollen. Ett tufft år medger Kenttä.
Tagit tjänstledigt
Nu har han fått tjänstledigt från civilkarriären för att lägga fullt fokus på ishockeyn.
Och skillnaden mellan division I och allsvenskan är enorm. Under sommaren har det största mediafokuset legat på just Asplöven.
I hockeysverige i allmänhet och Haparanda i synnerhet.
- Det är jättestort att vi är i allsvenskan och alla pratar hockey just nu. Man kan tro att min telefon är den enda i hela Haparanda för den ringer då konstant.
- Bevakningen från media kommer vara som dag och natt. Vi kommer ha press på oss att det inte bara ska bli ett år i allsvenskan.
Har du funderat något över att du är seriens yngste tränare?
- (skratt) Njaa, jag tycker jag känner mig yngre än vad jag är - det är nog ingen fara, inget jag tänker på. Det här är ju en dröm att få upp Asplöven i allsvenskan.
När sjönk det in att det var verklighet?
- Jag var grymt besviken när vi inte tog oss upp på sportliga grunder först, men sen gick tiden och jag blev chockad när jag fick ett samtal om att Borås inte klarade elitlicensen. Jag trodde inte det var sant och fick nypa mig både en och två gånger.
Någon särskild match du ser fram emot?
- (skratt) Jag har alltid haft en dröm om att slå Djurgården på fingrarna. Min tvillingbror är nämligen djurgårdare.
Vad tror du de tycker om att komma hit och spela?
- Jag hoppas de tycker att det är jävligt tråkigt. Det är en lång och hård resa och vi kommer inte bjuda på någon gästvänlighet.
Tror du de vill ha ut er ur allsvenskan?
- Det gör de säkert.
Vi vandrar mot utgången. Vår tid med Per Kenttä börjar vara över. En journalist från en finsk tidning springer ikapp oss och vill boka upp en intervju med 31-åringen.
Och Asplöventränaren börjar vara van. Spel i allsvenskan är det som hela föreningen har drömt om i tio år.
Nu är det deras tur att glänsa.
För en stund får de vara Sveriges hetaste lag.