Det var glest i bänkraderna i CoopArena när Luleås egen världsstjärna tävlade på hemmaplan för första gången på två år. Men den publik som kom jublade när de fick se en lyckad kvadrupel i friprogrammet på söndagen. Totalt fick Majorov 230.98 poäng och ingen konkurrent var ens i närheten av hans resultat.

– Inte dåligt för att vara första tävlingen. Kvadrupeln satt och det är mentalt jätteviktig, konstaterar han efteråt i kiss-and-cry-hörnan.

Att han skulle tävla på elitseriepremiären i Luleå var egentligen inte planerat. Han hade tänkt starta med en internationell tävling i Tyskland. Anledningen att han trots allt ställde upp var att det inte gick så bra när han åkte igenom sitt nya friprogram under landslagslägret för två veckor sedan.

Artikelbild

| Alexander Majorov har skapat sitt nya friprogram som han visade upp i CoopArena tillsammans med sina föräldrar och tränare Irina Majorova och Alexander Majorov senior.

– Jag hade en jättefin dräkt, men den gick inte att åka i. Jag tror det var anledningen till att det gick åt skogen. Nu har jag en ny dräkt. Det är min mamma, Irina, som syr dräkterna, så hon fick jobba dubbelt, berättar han.

Så sent som i juni stod Alexander Majorov, 27 år, fortfarande i valet och kvalet över om han skulle fortsätta eller inte. Förutsättningen var att han fick en sponsor så att han åtminstone slipper gå back ekonomiskt. Det har han fått.

– Jag har lärt mig jättemycket av att söka sponsring. Det är inte enkelt och ingen annan gör det åt dig. Och det finns utrymme för två sponsorer till på tröjan.

Nu det full satsning som gäller.

Artikelbild

| Alexander Majorov har bestämt sig för att satsa en säsong till och nu kör han för fullt. Första tävlingen gav en bra signal om formen.

–Man kan inte bara åka igenom säsongen. Jag vill vara nöjd och inte mindre nöjd än förra säsongen. Det är så vad jag än gör i livet – jag är perfektionist.

Din pappas, tillika tränare Alexander Majorov seniors tillfrisknanden från cancersjukdomen, hur mycket har det påverkat att du valde att fortsätta?
Artikelbild

| Alexander Majorov junior drömmer om att få åka på EM tillsammans med sin lillebror Nikolaj Majorov och att de får med sig sin pappa Alexander Majorov senior som tränare.

– Den är redan bortglömt nu. Vi snackar aldrig om det i familjen. Den svåraste tiden var ju när farsan var sjuk, men det var den enklaste tiden att åka skridskor. Man tävlade för att glömma allt runtomkring som hängde över en. Då slutade jag också att vara nervös inför tävlingarna.

Målet är medalj på det sista EM han kommer att ställa upp i och att sedan få åka på VM. Men drömmen är också att även lillebror Nikolaj, 18 år, ska bli uttagen till EM. Nikolaj Majorov startade säsongen lovande i helgen med en sjundeplats på Junior Grand Prix i Litauen.

Artikelbild

| När hans mamma hade sytt en ny dräkt fungerade friprogrammet bra för Alexander Majorov.

– Det skulle vara fantastiskt kul. Och då skulle vi försöka få med farsan också, det skulle var kul att kunna avsluta på ett sådant sätt. Mamma också om hon vill, om vi är två får vi ju ta med var sin tränare.