Sporten kunde för en tid sedan avslöja att superettanklubben Gefle hade ett stort intresse för IFK Luleås lagkapten Sebastian Sandlund.

Förhandlingarna slutade i att Sandlund ska spela för den anrika klubben nästa säsong – och att IFK Luleå fick låna in två talangfulla spelare från Gefle.

Och nu har Tshutshu Wa Tshakasua och Adrian Bjelkendahl Haaranen både hunnit grilla och träna ihop med sina nya lagkamrater.

Artikelbild

Adrian Bjelkendahl Haaranen.

– Jag kände att det här är en möjlighet för mig att få prova på något nytt, att komma bort hemifrån där jag känner mig trygg. Nu är jag helt ensam här med Adrian. Jag får växa som fotbollsspelare och människa, säger Tshutshu Wa Tshakasua.

Fanns det någon tvekan alls?

– Så fort jag fick höra om det så tänkte jag: "fan, vad kul, jag är på". Det fanns ingen tvekan alls.

Vad hoppas du få ut av utlåningen till IFK Luleå?
Artikelbild

– Att jag förbättras som spelare, på och utanför planen. Om jag nu får speltid vill jag att det ska ge mig något, som jag kan ta med mig sen.

Du har gjort ett träningspass med laget nu. Vad har du fått för första intryck?

– Det är jättesnälla och sköna gubbar. De tog väl hand om mig. Sen var det bra kvalitet på träningen. Jag blev faktiskt förvånad över att det var så högt tempo och bra kvalitet. Det kom som en chock. Hittills är jag jättenöjd med allting, säger Tshutshu Wa Tshakasua och kommer sedan in på att hela laget grillade tillsammans innan lördagens eftermiddagsträning.

– Det var en bra start att komma hit och grilla med alla. Det kändes jätteskönt.

Jag vet att du har gjort lite ungdomslandskamper, men vad är du för typ av spelare?

– Jag gillar att utmana väldigt mycket. Jag gillar att gå i djupled och göra mål.

IFK Luleå, som ligger näst sist i division I norra, har också fått in mittfältaren Adrian Bjelkendahl Haaranen. Han är glad över att vara på plats i Norrbotten.

– Allt det här kom plötsligt. Tränaren (i Gefle) berättade om erbjudandet och de tyckte att jag skulle ta chansen. Det kändes bra och nu är jag här, säger Bjelkendahl Haaranen.

Hur fort har allt gått?

– Jag fick reda på det i måndags, tror jag. Så det har gått riktigt snabbt. Det var tufft med speltid i Gefle, så jag tänkte ge det chansen här istället.

Vad är du för typ av spelare?

– Jag skulle säga att jag är en ganska tuff spelare. Jag är mer passningsorienterad i min spelstil. En innermittfältare som jobbar hårt, typ.

Och vad hoppas du få ut av hösten i IFK Luleå?

– Förhoppningsvis får jag en hel del speltid på seniornivå. Och förhoppningsvis kan jag hjälpa Luleå att hänga kvar, säger Adrian Bjelkendahl Haaranen.