Dario Cologna var en av världens bästa längdåkare den första halvan av 2010-talet med fyra totalsegrar i världscupen, tre OS-guld och tre VM-medaljer (ett guld).

På nyårsafton kom första segern i ett världscuplopp på tre år. Dagen efter slog han till igen och tog över totalledningen.

– En fantastisk dag i går och i dag var det ännu bättre, sade schweizaren i segerintervjun.

Artikelbild

Sergej Ustiugov, Ryssland, inledde loppet med en knapp ledning på en sekund men efter drygt fyra kilometers åkning drog Cologna, Schweiz, förbi – och ifrån. Med lätta steg tog sig schweizaren an uppförsbackarna och avståndet växte snabbt och var som mest över 23 sekunder. Ryssen åkte upp sig och åkte i mål som tvåa 17,6 sekunder senare. Landsmannen Alexander Bosjunov gick i mål 45,5 sekunder efter vinnaren.

Etappen var den sista av totalt tre i Lenzerheide, Schweiz, och Cologna kände stödet.

– Hemmapubliken ger mig så mycket energi. Jag tryckte på och ville verkligen ha den här segern, sade han.

Marcus Hellner åkte nästan jämnt med Cologna och blev bäste svensk på tionde plats.

Artikelbild

Hellner är 1.21,7 efter ledaren och har 41 sekunder upp till pallen.

– Det var en väldigt jobbig dag. Jag försökte kriga hela tiden, men loppet kändes väldigt långt. Antingen var det ovanligt långa banor eller så var det bara höjden som gjorde det jobbigt. Men jag tycker ändå att det var ett bra lopp, säger Hellner till SVT Sport.

Artikelbild

Positivt besked gav också Daniel Rickardsson som slutade på 15:e plats. Calle Halfvarsson, som i går övervägde att åka hem, blev 21:a och tog ett stort steg i rätt riktning.

Länets hopp på damsidan, Jennie Öberg, åkte upp sig en placering och slutade på plats 40 på tiden 31:30.7 – 4.42 efter Ingvild Flugstad Østberg.