Drygt 300 åkare trotsade kylan och kom till start när Kronanloppet avgjordes över tre distanser 8, 24 och 40 kilometer. De två längre sträckorna var även Vasaloppsseedande för Tjejvasan respektive Vasaloppet. Redan från start visade Henriksson det var hans dag, tillsammans med TarjeiSolli från Norge lyckades de distansera sig övriga åkare och efter första varvet var ledningen på dryga minuten.

– Jag var förberedd för kallt väder, ordentligt med kläder och vallat för kallföre, säger Niklas Henriksson.

Fram till tredje varvet såg det ut som att vi skulle få se en tajt spurtduell mellan Henriksson och Solli, då blixtrade Gällivareåkaren till och lyckades få en ledning på drygt en minut när de kom in till stadion för den tredje varvningen.

– Han (TarjeiSolli) hade lite problem och bröt staven men fick en ny ganska snabbt, säger vinnaren.

– Jag hade bestämt mig sen tidigare att på tredje varvet skulle jag köra det jag hade fram till mål även fast han bröt staven lyckades jag hålla mig till planen hela loppet.

Även under fjärde och femte till lika sista varvet visade Henriksson prov på fin skidåkning och drygade ut sin ledning allt mer mot övriga fältet. När han till slut passerade mållinjen och segrade skiljde det över tre minuter ner till tvåan TarjeiSolli. Sluttiden för Henriksson blev 1.50.31.

Damernas lopp över 40 kilometer vanns av Åse Borgeryd som korsade mållinjen efter två timmar och 20 minuter.