Aldrig tidigare har ett svenskt mästerskap i Compak Sporting skjutits, men i helgen var det dags för det första. De allra flesta Sportingtävlingarna hålls i södra Sverige och kanske framför allt stockholmsområdet, men till det historiska mästerskapet så var det Sunderbyns Sport Jaktskytteklubb som stod som arrangörer.

– Det betyder väldigt mycket att vi får arrangera det här. Det är mycket utbyte. Vi har fått lära oss otroligt mycket den här helgen och det är väldigt positivt, säger Sunderbyskytten Robert Siikavuopio.

Vad har ni fått för respons på banan?

– Alla tycker att den har varit fantastiskt bra, så det är kul, säger Siikavuopio.

Compak Sporting är en form av lerduveskytte. Under helgens SM i Sunderbyn sköt skyttarna 75 skott under fredagen och lika många under lördagen, totalt utspritt på sex serier. Sporten är givetvis att träffa så många lerduvor som möjligt.

– Vi har försökt att lägga en väldigt lätt bana, men det är ändå inte många som skjutit en full serie (25 av 25 träff), säger Siikavuopio.

En av dem som, inte helt oväntat, fick ihop tre av tävlingens nio 25-serier och framför allt vann det historiska mästerskapet i Sunderbyn var Martin Andersson från Uddevalla.

– Förväntningarna var egentligen obefintliga eftersom att man aldrig varit och skjutit så här långt norrut, så det var lite osäkert. När man sedan kom hit upp så var det fantastiskt bra. Lysande banor, helt kanon, säger Andersson som trots SM-guldet och 146 träff på 150 skott inte var helt belåten med sin insats.

– Nja, det skulle ha varit någon 25:a till i dag, men det var okej, säger Andersson.

Uddevallaskytten blev inte minst fyra på VM för några veckor sedan efter att ha skjutit 196 träff på 200 skott.

Enligt honom själv det största som hänt i karriären.

För norrbottnisk del var det Robert Siikavuopio som klättrade högst i resultatlistan. Trots att Sunderbyskytten själv inte var helt övertygad om att resultatet skulle räcka till en placering bland de tio bästa räckte hans 131 träff till en fin sjundeplats.

– Jag hade en 19-runda i dag (lördag) som förstörde. Problemet är att man skjuter för lite. De allra flesta tävlingarna är söderut och i år har jag nog bara skjutit 2.000 skott. Det är för lite, säger Siikavuopio.

Tror du att vi kommer få se ett till SM i Sunderbyn framöver?

– Nej, det tror jag inte. Tyvärr blir det nog längre söderut i så fall, säger Robert Siikavuopio.