Jag stack ut hakan i min krönika inför damernas skiathlonlopp och lovade guldregn för Charlotte Kalla under OS i Sydkorea. Jag ser ingen anledning att revidera detta tips.

Hon är ju makalös.

Och efter den här krossen i skiathlon – en stor, stor favorit på samtliga distanser hon ställer upp på de kommande veckorna.

Artikelbild

Jag har aldrig – aldrig – sett Charlotte Kalla åka så här lugnt, vägvinnande och stort. Aldrig sett henne såhär trygg, självsäker och harmonisk.

Så här bäst helt enkelt.

Den klassiska delen blev dock betydligt mer spännande än jag hade förväntat mig. Det var ganska avvaktande åkning. Kalla var framme och visade upp sig då och då. Björgen likaså. Men klungan var stor hela vägen in till skidbytet. Det kändes öppet.

Men 30-åringen från Tärendö visste uppenbarligen vad hon sysslade med hela tiden.

Artikelbild

Charlotte Kalla har blivit bättre på så många sätt den här säsongen. Inte bara fysiskt och mentalt, utan även taktiskt. Hon spelar ett klockrent spel från början till slut. Drar inte i onödan. Drar inte på ställen där andra kan tjäna på det. Hon gör inget jobb åt någon annan. Hon åker så vägvinnande och smart.

Det är fantastiskt roligt att titta på.

Som sagt, det här blir ett roligt mästerskap. Ebba Andersson fyra - den såg jag inte komma. Stina Nilsson tog sig i mål som tia och visade att hon är med. Stafetten kan bli rolig för Sverige.

Norskorna imponerade inte. Björgen kom visserligen tvåa, men var chanslös när Kalla satte in stöten.

Heidi Weng kom bara nia, Ingvild Flugstad Östberg elva och Ragnhild Haga 15:e. Betydligt sämre än vad de, och någon, hade räknat med.