Inför säsongen räknades Piteå Elits Jennie Öberg och Sofia Henriksson som de norrbottningar som har störst chans att göra redan OS-klara Charlotte Kalla och Marcus Hellner sällskap i Sydkorea i februari.

Men landslagsduons resultat har gjort att båda har försvunnit ur förhandssnacket.

Nu har en av dem, Jennie Öberg, fått en gyllene chans att blanda sig in i OS-leken i sista sekund. Uttagningen till Tour de ski har gett den 28-åriga Kalixprodukten möjligheten att få landslagsledningen med förbundskaptenen Rikard Grip lite huvudbry i uttagningarna.

Huvudpersonen själv är försiktigt optimistisk.

– Det finns säkert platser kvar till OS. Åker jag bra så vill jag dit – men först av allt måste jag prestera på en bra nivå på internationell mark, säger hon.

– Det här är i alla fall ett steg – det ger mig chansen. Men samtidigt har jag ingen aning om hur det kommer att gå eftersom att det var så längesedan jag var ute i världscupen.

Under försäsongen tillhörde Öberg Sveriges B-landslag och det är en lite fingervisning om att oddsen inte är på hennes sida. Det krävs nog stordåd i touren för att hon ska kunna hänga med till OS i Pyeongchang.

– Jag är verkligen tävlingssugen. Träningen och tävlandet har svarat allt bättre på sistone, säger Öberg och fortsätter:

– Det vore givetvis kul om det fortsätter på samma sätt. Men som sagt, jag måste ta en sak i taget, jag vet inte vad jag kan förvänta mig i touren.

Tour de ski inleds med fristilssprint under lördagen. Ett lopp som ska passa henne som handen i handsken.

Hennes största individuella framgång i världscupsammanhang kom i just i den disciplinen för drygt två år sedan. Den 24 januari 2015 vann hon fristilssprinten i ryska Rybinsk – hennes första och enda pallplats i världscupen.

– Det blir jättekul att köra en skejtsprint – jag ser fram emot det, säger Jennie Öberg som under karriären har samlat ihop fem SM-guld och tre SM-silver.

Under inledningen av denna säsong har hon ställt upp i sju lopp utanför världscupen.

I Gällivarepremiären, som räknades som uttagning till världscupstarten i finska Ruka, gick det inte alls som hon hade tänkt sig. 43:a i 5 kilometer fristil och 22:a i klassisk sprint är inte direkt några resultat hon är stolt över.

– Jag åkte inte snabbt på skidorna, säger Jennie Öberg och suckar.

Men i december har det lossnat en aning. Under Idres Sverigecup-tävlingar tog hon ett steg framåt. Och strax innan jul gjorde hon tre bra lopp under skandinaviska cupen i finska Vuokatti.

Två norrbottningar finns representerade i Tour de ski. Utöver Öberg är Marcus Hellner, Gellivare Skidallians, på plats. Världscupledaren Charlotte Kalla har valt att avstå touren.