Seger hade betytt guld, oavgjort hade inneburit att Piteå IF haft allt i egna händer. Nu föll PIF mot Rosengård med 0–1 och därmed behöver Piteå hjälp av Göteborg för att ta SM-guld.

Cajsa Andersson har inte gett upp hoppet.

– Nej, vi har en god chans. Göteborg ska ju möta Rosengård.

Det var inte vilken match som helst. Lilla Piteå kunde ha skrivit fotbollshistoria och tagit ett sensationellt SM-guld måndag kväll.

Men då krävdes seger borta mot Rosengård borta på klassiska Malmö IP, en arena som byggdes 1896.

Rosengård tog kommandot från start, Piteå var utspelat och gick inte att känna igen.

Handlade det om nerver?

– Det är klart att en del handlade om det, det går inte att komma ifrån att det var en väldigt viktig match, sa Cajsa Andersson.

Piteå var passivt, spelarna hamnade ofta på mellanhand och laget var illa ute vid flera tillfällen. Rosengårds skyttedrottning Anja Mittag hade två jättechanser i 8:e och 18:e minuten, två chanser hon normalt sett inte missar.

Att det stod 0–0 ända fram till 25:e minuten var rena turen.

– De pressade oss hårt och vi kunde ha blivit straffade tidigare, medgav Cajsa Andersson.

Det såg inte bra ut för er i första halvlek?

– Vi kom in snett i matchen, det kändes som om många inte var delaktiga, som om de inte ville ha bollen. Så det var lite flyt att vi inte åkte på fler mål.

Själva målet kom lite snöpligt, June Pedersen skulle passa tillbaka bollen till Cajsa Andersson, passningen blev för lös – Anja Mittag hann mellan och slog in bollen bakom en chanslös Andersson.

– Det var så klart lite tur, men det behövs ibland, sa målskytten.

1–0 i paus till Rosengård kunde ha varit ännu mer. Det var säkert skönt för Piteås spelare att vandra in i omklädningsrummet med bara ett måls underläge.

I andra kom Piteå ut som ett helt nytt lag. I första halvlek vann Rosengård alla lösa bollar, nu åt sig Piteå mer och mer in i matchen och tog över. Piteå jagade kvittering och skapade en del chanser som kunde ha gett utdelning.

Madelen Janogy hade ett skott från bra läge som styrdes till hörna, June Pedersen hade ett inlägg som Jo Blankenship var nära att kunna peta in, Piteå hade dessutom ett par hörnor som kunde ha gett utdelning.

Rosengård var pressat i andra halvlek men kunde rida ut stormen. Ett 50-tal tillresta PIF-supportrar satte färg på matchen men fick lämna arenan tomhänta.

– Vi vågade mer i andra halvlek och tog över, fick dem att sjunka tillbaka. Där visade vi verkligen att vi hör hemma i toppen, sa Cajsa Andersson.

Så hoppet lever, trots förlusten. På lördag kan Piteå få fira ett SM-guld om laget besegrar Växjö samtidigt som Göteborg snuvar Rosengård på poäng.