Genom åren har Gällivarebrottarna gjort norrbottningarna bortskämda med framgångar.

Under de senaste tolv åren har kvartetten plockat hem 28 (!) seniormedaljer på antingen OS, VM eller EM (se sammanställning i faktaruta).

28-åriga Sofia Mattsson är värst med sina 14 medaljer. Därefter stoltserar storasyster Johanna Mattsson, 30, med sex pallplatser.

Artikelbild

| Henna Johansson är rankad trea i världen i år.

Bland de övriga åtta GSK-medaljerna har Jenny Fransson, 31, och Henna Johansson, 27, tagit fyra vardera.

Med den meritlistan i beaktning är det inte konstigt att målet vid brottnings-VM i ungerska Budapest är nya ädla medaljer för samtliga.

– Jag satsar på medalj – det är det jag går för, säger Henna Johansson som vid årets världsmästerskap tävlar i 65-kilosklassen som inleds på tisdag 23 oktober.

Dagen efter, på onsdag, går Johanna Mattsson ut på medaljjakt i 62 kilo. 30-åringen har ett VM-brons från i fjol att försvara.

Artikelbild

| Systrarna Johanna och Sofia Mattsson tränar inför VM i Budapest.

– Jag har varit i bronsmatch under alla mina VM som senior. Så jag siktar, som vanligt, på medalj – det är det jag är ute efter, säger hon till Sporten.

Genom åren har skador hindrat henne från att kunna delta på vissa internationella mästerskap. Men till de senaste mästerskapen har hon lyckats hålla sig någorlunda hel.

Artikelbild

| Johanna Mattsson är femma på världsrankingen inför VM i Ungern.

Samma visa gäller med Henna Johansson som har haft ett framgångsrikt tävlingsår efter några säsonger med nackbesvär. Under 2018 har hon tävlat internationellt vid tre tillfällen och slutat trea samtliga gånger. Bland annat under EM i ryska Kaspisk.

– Bronset i EM var en bra mätstock. Under VM tillkommer en del andra motståndare – men jag kör ändå mot medalj, säger hon och fortsätter:

– Jag har jobbat hela året på att få fram styrkan efter min nackskada (diskbråck har stört sedan augusti 2015). Det är väl egentligen först i år som det har gått mycket bättre – det är jätteskönt att gå in i VM med de resultat jag har.

Hon menar att pallplaceringarna har höjt hennes självförtroende.

– Det har gett mig en positiv skjuts. Det är jätteskönt att ha i ryggen, säger Johansson som är rankad trea i världen i år.

Sofia Mattsson kliver, som första GSK-brottare, in i tävlingarna på måndag. Hon tävlar i 55 kilosklassen och gör sitt första stora mästerskap sedan OS-bronset i Rio de Janeiro 2016. I juli var hon tillbaka på mattan igen efter barnafödande. Hon har laddat upp med en förstaplats i Spaniens grand prix samt en tredjeplats i Polen open.

Jenny Fransson, som vann EM-guld i våras, kliver in i 68-kilosklassen på tisdag 23 oktober.