När Luleå Hockey/MSSK bildades för fyra säsonger sedan stod det klart att NIU (nationellt godkänd utbildning) för hockeyspelande tjejer skulle bli en grundförutsättning för att föreningen på sikt skulle kunna fylla SDHL-laget med spelare från egna led.
Under onsdagen träffade Sporten den första årskullen, född 2003, som består av sex spelare: Signe Jonsson från Vindelns HF, Wilma Sjölund från Timrå IK, Lisa Östman från Värmdö HC, Sofia Skriver senast från danska Hvidovre, Alva Zentio från Åker/Strängnäs HC och Fanny Aneborn från Linköpings HC.
– Det är jättekul att vara här, men också annorlunda. Jag kan inte riktigt koppla än att jag ska bo här om ett år. Det känns som en stor möjlighet för mig att utvecklas som både hockeyspelare och person. Det var därför jag valde att komma hit, säger Lisa Östman.
Vilka möjligheter får du här?
– När vi åkte upp hit behövde vi inte betala för något. Vi får även utrustning som jag vet inte skulle hända någon annanstans. Klubben står för att det ska vara jämställt och de har kommit väldigt långt. Det är väldigt inspirerande att föreningen skapat en sådan jämställd bild mellan män och kvinnor här.
Östman, som är forward, ses som en stor talang. 16-åringen har spelat Stålbucklan två gånger med guld och silver som utgång.
– Mina mål har varit Stålbucklan, hockeygymnasium och sedan college.
Inga tankar på spel i SDHL?
– Det är också ett alternativ. Kommer möjligheten kommer jag absolut att tacka ja.
Luleå Hockey/MSSK kommer medvetet ha en tunn trupp för att ha möjlighet att plocka in spelare från hockeygymnasiet. Tanken är att varje vecka låta en spelare träna med A-laget.
– Det ska bli jättekul, men lite nervöst också. Jag såg finalserien och har läst på om spelarna nu när jag ska börja. De är förebilder och man vill ju prestera, inte bara vara en jobbig unge som kommer och tror att man är något.
Vad vill du själv utveckla som hockeyspelare?
– Jag vill inte skryta nu, men jag har känt att skillsmässigt – åka skridskor, dribbla och skjuta – är jag ganska stark på, men jag behöver bli bättre på att få in pucken och vara explosiv.
Spelarna kommer stanna veckan ut och återvänder efter skolans slut för att träna med SDHL-laget. Den 1 augusti går flyttlasset upp.
– Det är liksom 100 mil hemifrån, det är väldigt långt. Man är van med att mamma och pappa skjutsar och lagar mat, men nu ska man göra allt själv. Man kommer få lära sig mycket om hur man är som person. Jag tror det blir lärorikt, säger Östman.
Det finns totalt 33 stycken elitgymnasier i Sverige med hockey. 27 stycken för pojkar, sex för tjejer. Fredrik Glader, huvudtränare i Luleå Hockey/MSSK, är glad över att utbildningen startar i Luleå.
– Vi har brunnit för att få starta den här verksamheten och nu är vi i full gång. Det kommer att skapa ett tryck underifrån och är absolut den viktigaste framtiden för Luleå/MSSK.
Flera lovande spelare, men ingen norrbottning finns med?
– Nej, vi har vetat om att vi har haft svagare årgångar. Vi hade en norrbottning som vi ville ha in, men hon tackade nej. Förmodligen kommer det mer och mer. I slutändan vill man kunna ha 80 procent från Norrbotten, säger Glader som tror stenhårt på första upplagan:
– Vi har fått ihop en bra grupp som har en vilja att bli bättre. Det är grundbulten i det hela. Spelarna är i olika faser, någon kan vara redo för SDHL-spel snart, medan det dröjer längre för andra. Men efter tre år här ska de förhoppningsvis vara redo att ta steget upp till oss.