KenttĂ€s löfte – efter succĂ©n: "DĂ„ slutar jag"

Han förde upp Asplöven till allsvenskan och Oskarshamn till SHL. Efter succéstarten i Björklöven har supportrarna börjat drömma om Ànnu ett mirakel. Redan nu har de gett Per KenttÀ smeknamnet "Jesus". "Om vi gÄr upp sÄ kan jag försöka gÄ över den dÀr UmeÀlven", sÀger han i podcasten Ett stenkast frÄn Delfinen.

Per KenttÀ gör succé som ny sportchef i Björklöven, i veckan Àr han gÀst i Norrbottens Medias podcast Ett stenkast frÄn Delfinen.

Per KenttÀ gör succé som ny sportchef i Björklöven, i veckan Àr han gÀst i Norrbottens Medias podcast Ett stenkast frÄn Delfinen.

Foto: Kent Vikström

Ishockey2019-11-22 06:00

Per KenttĂ€ Ă€r i Norrbotten kĂ€nd som Asplövens starke man. Han ledde dessutom AHC till föreningens största merit nĂ„gonsin dĂ„ han tog laget till allsvenskan. NĂ„got som mĂ„nga ansĂ„g var ett omöjligt uppdrag. 

Efter elva sĂ€songer som trĂ€nare och fem som spelare i Asplöven valde KenttĂ€ att byta miljö och flytta till allsvenska Oskarshamn. DĂ€r lyckades han med Ă€nnu ett "omöjligt uppdrag" dĂ„ han var med och tog upp den lilla klubben till SHL. Han behövde dessutom bara tvĂ„ sĂ€songer pĂ„ sig. 

– Jag hade tvĂ„ fantastiska Ă„r dĂ€r, jag trivdes bra i staden och runt lagen. Jag hade en fantastiskt bra stab bĂ„da sĂ€songerna jag var dĂ€r, sĂ€ger Per KenttĂ€. 

Inför den andra sÀsongen lÀmnade nÀmligen trÀnaren Björn Hellkvist för Modo och till slut hade Oskarshamn bara sex spelare under kontrakt och KenttÀ fick bygga en helt ny trupp.

– NĂ€r du inte gĂ„r upp slĂ„s ju laget i spillror. DĂ„ tĂ€nkte man att det kunde gĂ„ Ă„t helvete. Men jag bestĂ€mde mig för att jag fick sura i tvĂ„-tre dagar och sen kavlade jag upp Ă€rmarna och byggde ihop ett nytt lag, och det gick ju rĂ€tt bra. 

Minst sagt, efter en 3–0-seger mot TimrĂ„ sĂ€krade Oskarshamn avancemanget. 

– Allting blev bara svart. Jag sĂ„g faktiskt inte de sista sju-Ă„tta minuterna av matchen. 

– NĂ€r jag gick ut igen satte John Dahlström den i tom kasse och dĂ„ var det ren och skĂ€r glĂ€dje. Man fattade ju inte vad som hade hĂ€nt egentligen utan det var bara som ett rus. 

Dagen efter att laget firades i Oskarshamn presenterades KenttĂ€ som ny sportchef i Björklöven. 

Nu planerar han att göra samma resa med UmeĂ„laget och ta klubben till SHL. Ett uppdrag som ingen lyckats med sedan millennieskiftet. 

Och han har fÄtt en riktigt bra start, sÄ pass bra att han fÄtt smeknamnet "Jesus" av de supportrar som drömmer om att klubben ska ta sig tillbaka till finrummet.

– Jag har sagt att om vi gĂ„r upp sĂ„ kan jag försöka gĂ„ över den dĂ€r UmeĂ€lven. DĂ„ fĂ„r vi se om man Ă€r "Jesus" och om det bĂ€r, sĂ€ger han med ett skratt.

– Gör vi om samma resa igen sĂ„ slutar jag, det lovar jag. 

Avsnittet med Per KenttÀ kommer att publiceras under lördagen, och gÄr att hitta pÄ vÄr sajt, samt podcastplattformar som Acast, Spotify, Itunes och Podbean.

Per KenttÀ har fÄtt smeknamnet "Jesus" av Björklövens supportrar.
Per KenttÀ har fÄtt smeknamnet "Jesus" av Björklövens supportrar.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!