Talar ut: "Misskött under fruktansvärt lång tid"

För en vecka sedan gick spelarna i Damkronorna ut i en gemensam bojkott i en protest mot Svenska ishockeyförbundet. Nu talar Emma Nordin och Johanna Fällman ut om det stora missnöjet. "Damkronorna är misskött under så fruktansvärt lång tid. Det känns som att det har varit en alibiverksamhet", säger Johanna Fällman.

Emma Nordin och Johanna Fällman.

Emma Nordin och Johanna Fällman.

Foto: Mimmi Åkerlund

Ishockey2019-08-21 15:39

Johanna Fällman och Emma Nordin är två av de 43 spelarna i Damkronorna som beslutade sig för att inte delta på det första landslagslägret och turneringen i Finland.

Anledningen till det är att spelarna är missnöjda med den ekonomiska situationen och hur de behandlas av förbundet. De är också kritiska mot bland annat reseförhållanden, försäkringsupplägg, utvecklingsplanen samt att förbundet förser spelarna med herrkläder och att bäst före-datumet på kosttillskotten de fått gått ut.

– En bojkott är desperat, det är inte ett första alternativ. Det var någon som sa: "Vi önskar att det hade kunnat lösas med dialog". Men hallå? Vi har försökt, men det är svårt att ha en dialog med någon som inte lyssnar, säger Johanna Fällman.

– Vi börjar bli till åren och har inte så jättemycket tid kvar i landslaget, men vi känner att vi vill jobba för framtidens tjejer. Vi märker av i stan att det är mycket som händer på flicksidan och man vill gärna se att de får växa upp och ha möjligheter. Det är därför vi gör det här. Vi känner att vi inte längre kan bära runt på frustationen och nicka med. Nu har vi chans att påverka, förklarar Emma Nordin.

Efter misslyckandet på VM i våras stod det klart att Damkronorna flyttas ner till B-VM. Då trodde spelarna att det skulle ske en förändring.

– Det är klart att det inte fanns något bra med att åka ur A-VM, men man tänkte att nu måste förbundet i alla fall göra någonting. Nu blev det så tydligt att det inte har fungerat på jätte, jättelänge. Det är något i verksamheten som inte fungerar, säger Fällman.

Men så blev det inte.

I stället väntade tystnad.

– En ny landslagssäsong började och allt var exakt som vanligt. Det är ingen som hört av sig eller sagt någonting. Det var ingen som ens beklagade att det hände, säger Fällman.

Nordin tillägger:

– För att göra en jämförelse så hade vi en säsong med klubblaget då vi inte presterade och åkte ut i semifinal på ett osnyggt sätt. Men vi hade uppbackning direkt från vår vd och ordförande som kom ner och sa att de var med oss. En sådan liten sak betydde mycket. Det lilla gjorde att vi började se framåt igen.

Har hela förbundet blundat för Damkronorna?

– Det är starka ord, men Damkronorna är misskött under så fruktansvärt lång tid. Det känns som att det har varit en alibiverksamhet. Det går jättebra att skriva fina krönikor när det passar, men man gör inte som man skriver. Det kanske gör jättemycket, men det är ingenting som vi fått ta del av någonsin, säger Fällman.

Har det aldrig funnits någon slags dialog?

– Inte det minsta. Efter varje mästerskap gör man en utvärdering, men någonstans har det fastnat att vi har uttryckt ett missnöje, eller så har det inte tagits på allvar. Det har brustit eftersom vi känner oss olyssnade på, säger Fällman.

– När man gör en utvärdering är man van att det kommer någon slags feedback, följdfrågor eller en uppföljning. Men vi har inte fått något svar tillbaka, säger Nordin.

Hur ser ni på Svenska ishockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedts uttalande om att han blev förvånad över den här kritiken?

–Det är ganska konstigt att han inte vet om det här. Jag vet inte vad det beror på, om han ignorerar det eller om det brister i den interna kommunikationen. Vi hade tidigare en kaptensgrupp som suttit i möten med förbundet och försökt framföra synpunkter. Men det har inte hänt något utifrån det, säger Fällman.

Tidigare fanns ett avtal mellan Svenska ishockeyförbundet och Sico om ersättning när spelarna var på landslagsläger, vilket löpte ut i april. Många av spelarna har blygsamma inkomster från klubblagen och jobbar extra vid sidan av ishockeyn.

Efter att SDHL tagit över de kommersiella rättigheterna och brutit sig loss från förbundet, har förbundet slutat kompensera spelarna.

– Givetvis har SDHL inte utvecklats nog fort och mycket så det täcker, men jag tycker att förbundet borde känna ett större intresse i att hitta en optimal lösning. Långsiktigt vill vi inte att det ska behövas, men kortsiktigt är verkligenheten så att det behövs en ersättning. Vi förstår att det inte är en quick fix, att vi kommer vinna VM-guld om tre år om vi får 300 kronor per dag. Det är på den nivån att det behövs startas om från början. Hur man ser på värderingar och konkret hur man prioriterar pengar, säger Fällman.

Det är ingen slump att till exempel Finland gått så bra de senaste åren?

– Nej, nej, det är inte konstigt att Finland är hästlängder före oss. Även Tyskland, Japan och Tjeckien har gått om oss – för det satsas där. Det finns C-nationer som har bättre ekonomsikt stöd än vad vi har. Det är inte allt, men det är symboliskt.

Hur ser ni på att förbundets ordförande Anders Larsson i flera dagar har duckat för medias frågor kring Damkronorna?

– Det har tydligen funnits anledningar till att han har varit borta. Han har varit på något NHL-möte på något slott och andra äventyr, säger Fällman och fortsätter:

– Jag förstår inte varför man inte tar det med större allvar på en gång, men det får han svara på. Han är slipad och har nu gjort ett jättebra uttalande. Det var väldigt PK och han gör precis det han ska göra. Jag är glad att han går ut och säger något, sedan är det intetsägande, men det är bra att han uttalar sig.

Under tisdagen uttalade sig Anders Larsson för första gången om bojkotten. Han säger att det är bekymrande, att han måste se sig själv i spegeln och att de ska lösa situationen.

– Målet är att vi ska ha ett landslag i nästa turnering, hemma i Luleå. Då ska vi ha spelare i landslaget som känner att de blivit sedda. Då måste vi ha löst detta, säger han till SVT.

– Det hoppas vi också, verkligen, men jag kommer inte vara med förrän det är någon ordning och reda, säger Johanna Fällman och fortsätter:

– Vi kommer nog inte ta så många medaljer, det har vi inte gjort tidigare, men är det något vi kan göra så är det att lämna något slags avtryck så nästa generation kan få någonting gjort, säger Fällman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om