Kalixstjärnans nya skidsatsning i hemstaden

Senaste vintern blev inte alls som hon hade tänkt. Nu har Jennie Öberg gjort en omstart i moderklubben med förhoppning att kunna prestera på topp igen.

Jennie Öberg tävlar numera för moderklubben Kalix SK.

Jennie Öberg tävlar numera för moderklubben Kalix SK.

Foto: Simon Jakobsson

Längdskidåkning2019-11-06 10:57

I januari är det fem år sedan hon stod överst på pallen efter sprintsegern i ryska Rybinsk.

Kommande tre säsongerna var hon ständigt aktuell för den svenska landslagstruppen i och hon gjorde en mängd starter på värdscupscenen.

Men i fjol var det annorlunda. 

Inför säsongen petades Jennie Öberg ur den svenska landslagstruppen. Varken A-landslaget eller andralaget Team Bauhaus hade någon plats för henne. 

Och när säsongen väl kom igång kunde hon inte göra sig själv rättvisa på grund av hon stördes av kompartment i båda underbenen. Smärtan och krampkänslorna ställde till det vid flertalet tillfällen när hon stod på startlinjen.

Trots skadeproblemen stod Jennie Öberg, 29, för flera starka insatser i skidspåren. Dels i Skandinaviska cupen och även i sprint-SM där hon överraskade med en sjätteplats.

Men på grund av den tuffa konkurrensen blev det bara en världscupstart på hela säsongen (30:e i Faluns sprint). 

– Jag hade ingen bra säsong. Det var mycket strul, säger Jennie Öberg.

Direkt efter säsongen kom nästa motgång. Piteå Elit, som Öberg hade tillhört i tio års tid, meddelade att hon tvingades lämna föreningen. 

I stället för att leta sig söderut valde Jennie Öberg att stanna kvar i Norrbotten och skrev på för moderklubben Kalix SK, som tack vare stödet från näringslivet, kunde finansiera kostnader för träningsläger, Skandinaviska Cupen och andra FIS-tävlingar under kommande säsong.

– Det har funkat jättebra. Klubben som sett till att jag kan åka på läger i sommar – det är jättekul med sådant stöd, säger Jennie Öberg.

Exempelvis har hon hunnit träna i Livigno, Italien, på Mallorca, Spanien och i Vuokattis skidtunnel i Finland.

– Jag har haft ett väldigt träningsflow med fina läger, säger Öberg.

Trots det är hon försiktig med att skapa förväntningar inför tävlingssäsongen.

– Det känns som att jag svarar samma sak varje år. Men jag vill vara på den nivån där man presterar som bäst.

I slutet på maj opererade hon båda sina underben. Läkarna öppnade båda framsidorna av smalbenen och muskelfascian (hinnan som sitter runt muskeln) eftersom att den var för tajt. Det gjorde man för att muskeln ska får mer plats. 

Jennie Öberg beskriver operationerna som lyckade. Men det är först när hon kontinuerligt är på snö som hon vet helt säkert om problemen är borta.

– Det är inget jag är orolig över. Om det går bra samtidigt som jag kan hålla mig frisk hoppas jag prestera på den nivå som jag gjort tidigare, säger Jennie Öberg som redan är väldigt tävlingssugen.

– Tävling är det roligaste med skidåkarlivet.

Planen är att stå på startlinjen när Gällivarepremiären avgörs 22–24 november.

– Det ska bli kul att se hur snabbt jag åker, säger Jennie Öberg som förklarar att hon är i en annorlunda sits jämfört med tidigare säsonger.

I sommar har hon, i jämförelse med tidigare säsonger, inte kunnat mäta sig med världsåkare under träningspassen.

– Jag är mer osäker än någonsin på var jag står, säger Jennie Öberg.

Hon har helt enkelt fått förlita sig på sin egen magkänsla.

– Det känns som att jag haft en bra försäsong. Jag har känt av bra tecken och förhoppningsvis håller det i sig, säger hon.

Men Jennie Öberg brukar historiskt sett kunna vara segstartad under säsongsupptakten och hon tänker inte låta sig bli stressad om inte resultaten kommer direkt. 

– Skulle det gå dåligt i premiären så är det inte så att jag ger upp. Av erfarenhet vet jag om att det löser sig genom att fortsätta kötta på, säger 29-åringen och fortsätter:

– Min dröm och förhoppning är att åka världscup igen någon gång i vinter och prestera bra där. 

Det är i hennes paradgren sprint hon siktar på att ta sig ut i världscupen.

– Sprint är det jag tycker är roligast och det är även där jag presterat bäst tidigare. Det känns logiskt att det är där jag ska utmana i vinter också.

Men just den disciplinen är kanske även den tuffaste att slå sig in i. Förra vintern dominerade de svenska damerna den internationella sprintscenen och vann sju av tolv deltävlingar samt plockade totalt 21 pallplatser i världscupen.

– Det är väl där det är som tuffast som tjej att ta sig ut i världscupen, säger Jennie Öberg. 

– Tar jag mig ut och åker världscup den här säsongen, med tanke på hur det såg ut i fjol, då är jag jäkligt bra. Inte bara i Sverige – utan i hela världen. Jag hoppas jag fortfarande kan prestera på den nivån.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!