Charlotte Kalla är uppe i 17 internationella mästerskapsmedaljer totalt. En till på tremilen i dag och hon är historisk. Då kliver hon förbi Gunde Svan i antal mästerskapsmedaljer och sätter sig ensam på tronen.

– Tittar vi på hennes facit i världscup kontra mästerskap så är hon unik. Hon har ett upplägg som gör att hon hela tiden är i fantastisk form när det kommer till mästerskap, säger förbundskaptenen Rikard Grip.

Under de två senaste mästerskapen – VM i Falun 2015 och det som pågår nu i Lahtis – har Kalla tävlat på sju distanser. Hon har tagit medalj på samtliga. En till i dag och det blir åttonde raka VM-medaljen. Ett imponerande facit.

Artikelbild

– Det är ingenting som jag lägger fokus på så. Det funkar inte att hänga upp sig vid sånt. I morgon (lördag) är det prestationen som kommer att bli viktig. Att försöka åka så billigt som möjligt långt in i loppet och vara beslutsam, säger Kalla.

Förbundskaptenen Grip är desto mer imponerad.

– Det är väl återigen ett bevis på att Charlotte Kalla är en fantastisk mästerskapsåkare. Hon har tagit totalt 17 medaljer. Det stora nu är ju att hon har lyft sig så förbaskat mycket i den klassiska skidåkningen, det är ju den stora utvecklingen hon har gjort, säger han.

Inför den avslutande tremilen tillhör Charlotte Kalla medaljkandidaterna. Rikard Grip tror att de som är starkast mentalt står på pallen.

– Jag tycker att hon har gjort det väldigt bra och visat vid flera tillfällen att hon har varit stark i det här, säger Grip om Kalla.