Det är i veckans avsnitt av Cancerpodden som skidstjärnan Charlotte Kalla berättar om sina erfarenheter av sjukdomen.

Hennes farmor drabbades av tjocktarmscancer och gick bort efter en längre tids sjukdom.

– Det var mycket hon behövde gå igenom och många turer fram och tillbaka. Ibland var det bättre och ibland var det sämre. Det var mycket behandlingar, röntgen och väntan på provsvar om det hade blivit någon förändring, berättar Kalla i podcasten.

Det var i slutet av en tävlingssäsong som läget förvärrades för hennes farmor. Med 75 mil hem, och inga direktflyg, var det många svåra beslut som Charlotte Kalla ställdes inför.

– Det kändes lite svårt hur jag skulle resonera med skuld- och ansvarskänslor. Min pappa sa att jag fick bestämma själv hur jag kände. Han berättade att hon var dålig och att jag fick ta beslutet själv. Jag hann aldrig säga hej då en sista gång.

Även Charlotte Kallas mormor gick bort i cancer 2010. Den processen gick snabbare, men precis som med farmorn var det tuffa beslut som tvingades tas.

– Det gick väldigt fort från det att jag fick veta att hon var sjuk tills hon gick bort. Jag var på väg till världscupen i Gällivare och alla mina mostrar och mormor hade bestämt sig för att komma och heja på mig i Gällivare. Men så blev resan något helt annat. Min mormor gick bort bara några dagar innan världscupen, säger Kalla som valde att ställa upp i tävlingen trots allt.

I podden berättar Charlotte Kalla också en del om uppladdningen inför OS, att fylla 30 år och hjärtflimret som slog till under en tävling i fjol.