Det lyser om Charlotte Kallas ögon när hon sätter sig ned i stolen under landslagets pressträff.

– Kul, det känns precis lika härligt som vanligt att vara här i Ruka och veta att jag får ta på mig nummerlappen på söndag och ge sig ut i spåren, säger Kalla som menar att det pirrar lite extra inför söndagens klassiska lopp över tio kilometer.

– Ja, jag är väldigt nyfiken på vad resultatlistan kommer att säga. Om jag kommer att känna mig nöjd med min prestation och om jag kommer att lyckas hålla nervositeten i schack där jag fokuserar på min åkning. Jag hoppas kunna ha en god känsla i kroppen.

Artikelbild

| Charlotte Kalla stannade länge ute i spåren under fredagen. Hon var snabbt ute på banan och lämnade bland de sista.

På grund av snöbristen i Ruka har bansträckningen ändrats inför helgens världscuppremiär. I damernas distanslopp var tanken att åkarna skulle köra två varv runt fem kilometersslingan. Det har ändrats och på söndag är det tre varv på 3,3 kilometersslingan som gäller i stället. Det innebär i korta drag bland annat att en längre stigning har försvunnit från banan, att det finns mindre tid för återhämtning i nedförskörningen och att startfältet kan buntas ihop och göra det tajtare med åkare i spåren.

Charlotte Kalla, som under fredagen var ute och körde ett två timmar långt träningspass, är ändå positivt inställd till den konstsnöslinga som arrangören har lyckats lägga ut.

– Jag trodde att det skulle vara lite lösare i spåren än vad det faktiskt var. Men det kommer givetvis att bli lösare med tanke på hur många åkare som rör på sig ute på banan, säger Kalla och fortsätter:

– Med tanke på att de knappt haft någon snö har de ändå lyckats bra.

Artikelbild

| Charlotte Kalla.

Under träningspasset var Sporten ute i spåren och följde Charlotte Kallas pass på nära håll. Eftersom att både damerna och herrarna var ute samtidigt i skidspåren var det väldigt tajt och Piteå Elit-åkaren fick verkligen tänka till för att undvika kollisioner.

– Man fick verkligen vara aktiv, säger hon.

Det gäller troligen på söndag också. Då är det dags för Charlotte Kalla att mäta sina krafter med världseliten. Och framför allt norskan Therese Johaug som är tillbaka efter sin dopingavstängning.

– Hon har redan visat vilken kapacitet hon besitter. Först i sommar på rullskidor och sedan på snö under förra helgen i Beitostölen. Jag tror hon kommer att vara riktigt, riktigt stark i vinter

Charlotte Kalla hoppas kunna ge den norska storstjärnan en tuff match. Och hon räknar med stöd från åskådarplats. Som vanligt lär delar av hennes egen fanclub dyka upp längs tävlingsspåren.

– De ska komma hit. Jag vet att mamma, pappa och Leif (Pekkari) kommer. Sedan har jag inte koll på resten, säger Kalla som berättar att hennes fans, med sina blåa jackor och en bild på Charlotte Kalla på ryggen, har blivit en omtalad grupp även i landslagstruppen.

– Många har frågat: "Kommer de att stå där?" (skratt). De vet vad vi kan förvänta oss i helgen – ett stort stöd.

Däremot är hon ensam norrbottning vid startlinjen i helgen. Hon saknar lagkamraterna Piteå Elit som inte tog plats i premiärtruppen. Varken Jennie Öberg, Magdalena Pajala, Lisa Vinsa, Mia Eriksson, Emma Ribom, Lovisa Modig eller Sofia Henriksson (skadad) fick följa med.

– Det var trist att lämna alla efter Bruksvallarna i söndags. De som var med och tävlade drog vidare till Idre för tävlingar, säger hon.

– Men jag hoppas att hela gänget åker fort under säsongen och dyker upp längre fram. Det tror jag definitivt att de kommer att göra.