VM-truppen presenterades i Sundsvall efter SM-tävlingarna i söndags men det finns fortfarande en vakant plats i landslagschef Rikard Grips trupp. Det är en plats för en sista herråkare. Den platsen ska fyllas och då var dagens sprintresultat på världscupstävlingarna i Lahtis extra viktigt.

Även damerna hade en plats till sprintlaget i VM enligt förbundskaptenen. Men då platserna var fyllda handlade om vem av Hanna Falk, Ida Ingemarsdotter och Evelina Settlin som skulle ta VM-lagets sprintplats.

Men i prologen för damerna kom också två överraskningar.

Johanna Hagström blev bästa svenska på en fjärdeplats och fick sällskap av, Maja Dahlqvist (11), Evelina Settlin (14), Hanna Falk (15) och Ida Ingemarsdotter (29).

Den enda svenska som inte gick vidare varMoa Lundgren. Hon stod över SM i Sundsvall på grund av slitna luftrör och var kanske inte helt hundra.

På herrsidan så står den sista VM-platsen mellan: Lilla Lapsträcks Johan Häggström, Piteåfostrade Martin Bergström (IFK Umeå), Teodor Peterson (IFK Umeå).

I deras sprint handlade det främst om att ta sig vidare till kvartsfinalen och det gjorde samtliga herrsvenskar.

Bäste svensk blev Teodor Peterson på tionde, Oskar Svensson (15), Martin Bergström (15), Johan Häggström (21), Calle Halfvarsson (23), Viktor Thorn (28).

Vinnare på herrsidan i Prologen blev Johannes Høsflot Klæbo och på damsidan blev det överraskande slovenska Eva Urevc.